OPTUŽENI GRANIČNI POLICAJCI Albanca pustili u BiH bez Covid potvrde

Covid putovnica
Ilustracija

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Nijaza Halilovića (1973.) iz Goražda i Đorđa Mijovića (1991.) iz Istočne Ilidže, policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH.    

Optuženi se terete da su dana 26. 8. 2021. godine na MGP Hum, općina Foča, obavljajući poslove i zadatke ovlaštenih službenih osoba Granične policije BiH, raspoređenih na poslovima prvooptuženi vođe tima, a drugooptuženi policajaca granične kontrole osoba i vozila na ulazu u BiH, zahtijevali i primili dar da u okviru svojih ovlaštenja izvrše radnju koju ne bi smjeli izvršiti, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Korupcija u vrijeme pandemije

U optužnici se navodi kako su optuženi navedenog dana, za vrijeme trajanja pandemije Covid 19 i velikog broja zaraženih osoba, prilikom granične kontrole putnih isprava putnika autobusa – minibusa registarskih oznaka Crne Gore, osobi državljaninu Albanije, koji nije imao potrebna Covid odobrenja i potvrde, nezakonito omogućili ulazak na teritorij BiH, nakon što su od navedene osobe zahtijevali i primili novčanu korist, te tako za sebe pribavili nezakonitu imovinsku korist.

Navedeni optuženi postupili su protivno odredbama Konvencije UN-a protiv korupcije (UNCAC), Zakona o strancima, Pravilnika o ulasku i boravku stranaca i Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu i potvrdio.