FOTO  Tijarica: Održani Dani komina pure i bronzina. - 31.07.2016

Tijarica, Dani pure komina i bronzina

Manifestacija je krenula ispred mjesne crkve, a predvodile su je Triljske mažuretkinje, a za njima su uz taktove bubnjeva krenuli članovi kulturno umjetničkih društava i udruga iz Tijarice , Sinja ,Galovca ,Imotskog pa čak iz Sarajeva.

Prolaskom kroz mjesto i dolaskom pred središnju binu mažuretkinje su izvele ples sa zastavicama koji je bio fascinatan i koji je pobrao veliki pljesak okupjene publike. Nakon toga na bini su se smjenjivali kulturno umjetnička društva, udruge i guslari.

Najživopisniji ples je bio kulturno umjetničkog društva Lukavica iz Gračanice Bosna i Hercegovina koji su izveli par tradicionalni narodnih plesova sa bogatom koreografijom.  Na kominu su se za to vrijeme spremala tradicionalna davno zaboravjena jela kao što je maslo, kiselo mljeko, kruv ispod sača ili cripnje, naravno pura zalivena juhom od domaćega pivca, te neizostavni uštipci.

Vatru na kominu su zapalili najmlađi sudionici fešte. Nakon  svih tih događanja i jela na scenu stupa legenda hrvatske estrade Mladen Grdović sa svojim bendom koji diže publiku na noge svojim hitovima i naravno sa svojim šalama. Jedna od njih glasila je: Da nije mene i moje bevande svi bi vinogradari propali.

Nakon dva i pol sta žestoke svirke gdje je plesalo staro i mlado došao je i kraj ovoga ljepoga druženja i fešte. Svega ovoga ne bi  bilo da nije par entuzijasta koji su uložili  sebe u ovaj hvale vrjedan projekt,  a sve to predvodi Ana Bravić koja je na kraju svim sudionicima  čestitala na dolasku i podijelila im prigodne poklone i zahvalnice.

I što reći na kraju nego vidimo se i sljedeće godine u još većem broju.

Hvala svima

Organizacijski odbor Tijara iz Tijarice.

Tekst i foto by:Ivica Lozina