Thompson "upao" kod Benedikta XVI. dan prije Mesića

Thompson, Thompson, Thompson, Milan Bandić, Thompson, Zvonko Bušić, Thompson, Thompson, čavoglave, Thompson, Vukovar, koncert, Živko Budimir, Thompson, čavoglave, Thompson, dan pobjede, Thompson, Sarajevo, čavoglave, čavoglave, Thompson, proslava

Thompson je jučer zajedno s obitelji dobio čast biti primljen kod Benedikta, pišu hrvatski mediji. Inicijativa za posjet navodno je došla iz crkvenih krugova, a Thompson je poziv za susret s vođom katoličkog svijeta bez ustezanja prihvatio.

Prije Mesića, Thompson

Time je u pomalo humorističnom razvoju događaja kontroverzni pjevač stigao do pape jedan dan prije hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je Thompsona često kritizirao zbog spornih tekstova i ustaških pozdrava na koncertima.

Mesiću će današnji posjet Benediktu biti prvi posjet Vatikanu u svoja dva mandata kao predsjednika. Taj će posjet također biti jedan od zadnjih državničkih posjeta na koje se Mesić odlučio. Papi će predsjednik uručiti dva dara – bareljef religijskog motiva koji predstavlja Mariju i Isusa, a čiji je autor mladi umjetnik Tomislav Buntak, dobitnik Nagrade Vladimir Nazor za najbolju izložbu 2008. godine, te CD s uskrsnim napjevima s Hvara, koji su prošli mjesec upisani na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.

Tema za razgovor zasigurno neće nedostajati. Predsjednik Mesić puno je puta javno kritizirao Rimokatoličku crkvu u Hrvatskoj, a poznat je i kao protivnik nekih standardno katoličkih običaja, kao što je izlaganje raspela u javnim institucijama. Sam je rekao kako će raspela u javnim institucijama biti jedna od tema razgovora.

Pitanje raspela

Raspela u javnim institucijama svježa su tema, budući da je Europski sud za ljudska prava nedavno odlučio da je postavljanje križeva u talijanskim školama suprotno s jednakim pravom na prakticiranje religije. Vatikan je izrazio negodovanje zbog te odluke.
 
Benedikt bi Mesiću mogao dati samo svoj stav o religioznim pitanjima, ali u stvarnosti se ta pitanja moraju rješavati između hrvatskih institucija i RKC u Hrvatskoj. Uostalom, stav Vatikana nije ništa drukčiji od stava Crkve kod nas.

Predsjednik još nije imao priliku upoznati trenutnog papu. S prošlim papom, Ivanom Pavlom II, susreo se u Zadru tijekom njegovog trećeg posjeta Hrvatskoj.

index