SUĐENJE U ZAMBIJI Donesena je i odluka o sudbini posvojene djece

suđenje Hrvati Zambija
AP Photo/Salim Dawood/Guliver

Iz Hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji upravo je potvrđeno da posvojena djeca hrvatskih parova, koji su na sudu u Ndoli oslobođeni svih optužbi, dolaze u Hrvatsku.

Radi se o jednom dječaku i tri djevojčice u dobi od jedne i pol do četiri godine.

Jedna od posvojiteljica, Azra Imamović Subošić  kratko je kazala kako su se nakon izlaska iz sudnice odmah uputili po svoju djecu.

''Upravo idemo po djecu, ne možemo više ništa reći. Možemo se čuti popodne'', kazala je Subošić za Jutarnji list.

Za 24 sata otkrila je kako se osjeća.

''Oduševljeni smo, upravo kupujemo hranu za djecu, samo čekamo da vidimo kad će nam doći djeca. Odvjetnici su odmah nakon suda otišli po njih. Sad nam djeca prvo moraju dobiti vizu, a onda ćemo se dogovoriti kad putujemo za Hrvatsku. Mislim da ćemo danas svakako dobiti djecu'', istaknula je u razgovoru za 24sata.

Navodi i da ju je strah s obzirom na sve prije.

''Moram priznati da me strah opet s putovati s djetetom, nadamo se da je to sad gotovo, sad više ništa ne bi smjelo biti, donesena je presuda, obrazložena, sve je bilo kako treba'', kazala je za 24 sata

Državna tajnica: Možda stižu već danas

Nakon objave vijesti o oslobađajućoj presudi oglasila se državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić, poručivši kako će možda već danas osmero Hrvata sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku.

„Čuli smo sretnu vijest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vijest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što prije, možda čak i danas doći sa svojom djecom u Hrvatsku”, kazala je Šimundža Nikolić koja u Saboru predstavlja prijedlog zakona o međunarodnom privatnom pravu prema kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece.