Smijenjena Hloverka Novak Srzić!

Članovi Vijeća na sjednici su glavnoj urednici Informativnog programa Hloverki Novak-Srzić prigovorili nekorektno odrađene predsjedničke izbore, prijenos novinske konferencije iz središnjice HDZ-a kada je nestalo tona, te razne tehničke propuste.

Hloverka je pak objasnila da je za neobjavljivanje anketa kriv DIP koji ih je zabranio, a za tehničke pogreške se ispričala. Kolege Zorana Šprajca i Aleksandra Stankovića prijavila je Etičkom povjerenstvu jer je Stanković ignorirao njen prijedlog da ugosti Zorana Milanovića, dok Šprajcu zamjera minutažu koja je Milanoviću poklonjena u Dnevniku.

Hloverka je prije konzultacija Vijeća ponudila svoj mandat na raspolaganje, javlja Večernji list.

Pada li Hloverka – kraljica, komesarka, bojnica?


Samoprozvana kraljica televizijskog novinarstva mogla bi danas ostati bez fotelje šefice Informativnog programa javne televizije ukoliko odnos snaga koje je podržavaju na Programskom vijeću ne izjednači ili ne nadmaši broj članova koji smatraju da je zaslužna za nanošenje štete HTV-u. Danas će na Vijeću biti otvorene i prijave na natječaj za članove Ravnateljstva HRT-a.

Međutim, najzanimljivija je trakavica sa smjenom Novak-Srzić koja traje još od kraja studenog, kada je njenu smjenu Vijeću predložio Blago Markota, tadašnji ravnatelj HTV-a. Više od mjesec i pol dana ostanka na funkciji i "preživljavanje" predsjedničkih izbora omogućilo joj je bolovanje koje je prijavila neposredno nakon Markotina prijedloga za smjenu.

Oporavila se i pojavila na posljednjem sučeljavanju predsjedničkih kandidata 23. prosinca. U više navrata se odbila očitovati o zahtjevu za smjenu bez kojeg je nemoguće provesti proceduru i maknuti je s mjesta šefice IP-a. Pokazala je da neće otići dok ne bude stjerana u kut, a ovih je dana demantirala i smiješnu glasinu da je sama podnijela ostavku.

Razračunavanje s nenaklonjenom redakcijom


Jučerašnji dan bi joj mogao biti posljednji na visokoj funkciji i ona nije ga tratila. Iskoristila ga je kako bi prijavila Aleksandra Stankovića i Zorana Šprajca Etičkom povjerenstvu. Jedan od razloga njene smjene koje Markota navodi je i što je propustila isto učiniti u slučaju urednice emisije Dossier.hr Ane Jelinić koju je smijenila presudom vlastitog "prijekog" suda.

U svom očitovanju Hloverka će se danas obrušiti na urednike i novinare IP-a koji joj od povratka s Nove TV rade probleme, a koji su se u samom startu, pa tako i pred inicijativu za njezinu smjenu izjasnili da ne žele da im Hloverka bude urednica.

Podsjetimo, prilikom povratka Hloverke na HTV više od polovice novinara u internoj, savjetodavnoj anketi izjasnilo se protiv njenog imenovanja.

U svim režimima – pri režimima


Hloverka je svoju karijeru započela u medijima 1984. godine kao novinarka na Radiju 101, a do "demokratskih promjena" stigla je raditi i na Radio Sljemenu, u Večernjem listu i na OTV-u. Skupa s Dubravkom Merlićem na HTV dolazi 1990. godine. Otpušta je Antun Vrdoljak zbog, tvrdila je, negativnog priloga o Franji Tuđmanu.

Poučena iskustvom, Hloverka se 1995. godine vraća na HTV u izdanju jednog od najvećih Tuđmanovih pristaša. Ostaje ondje na sve do 2007. godine, kada na nekoliko mjeseci prelazi na Novu TV. Kada se vratila na HRT, javna televizija pokreće radni spor protiv nje zato što je raskinula "menadžerski" ugovor i prešla konkurenciji bez pauze od godinu dana, kako ju je obvezivao HRT. Krajem 2009. godine spor je nepravomoćno presuđen u Hloverkinu korist.

Jednoj od najenergičnijih žena u hrvatskom novinarstvu danas se zamjera ponajviše njezina bliskost s vladajućim režimima – od komunističkog, u kojemu je bila ponosna vlasnica partijske knjižice, preko Tuđmanovog koji joj je dodijelio odličje počasne bojnice za doprinos informiranju javnosti (što su mnogi protumačili kao širenje propagande), pa do novog HDZ-ovog režima u kojemu je na sebe više puta privukla pozornost zbog optužbi za provođenje cenzure.

dnevnik.hr