Film Sve je bio dobar san 18. studenoga premijerno na HTV-u

Sve je bio dobar san, film, Sve je bio dobar san, film, Dubrovnik, Sve je bio dobar san, priznanje, film, Sve je bio dobar san, film, nagrada, grčka, Sve je bio dobar san, grčka, film, Sve je bio dobar san, Vukovar, Sarajevo, Sve je bio dobar san, film, HTV, Sve je bio dobar san, Mostar, film
Film govori o Jeanu-Michelu Nicolieru, francuskom dragovoljcu koji je došao braniti Vukovar. Iako nije imao nikakve veze s Hrvatskom, osjetio je potrebu pomoći Hrvatima. Mučki je ubijen na Ovčari, a njegovi posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni. Film se prikazuje s početkom u 20.10h.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac ‘Sve je bio dobar san' proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala.

Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti. Pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile. Film koji na posve drugačiji način progovara o Domovinskom ratu.

 

Film je nagrađen nagradom Grand Prix, Nagradom za najbolju režiju i Nagradom za najbolju glazbu na festivalu Trsat u Hrvatskoj. Na međunarodnim festivalima bio je nominiran za uglednu nagradu URTI Grand Prix for Author's Documentary u Francuskoj te je nagrađen nagradom za najbolji dokumentarac na festivalu Beyond the Borders u Grčkoj. Jedan od najvećih i najuglednijih filmskih festivala za dokumentarne filmove IDFA u Amsterdamu uvrstio je ovaj dokumentarac u prestižni program najboljih europskih dokumentarističkih ostvarenja pod nazivom Docs for Sale.

Redatelj: Branko Ištvančić
Scenarist: Branko Ištvančić, Silvio Mirošničenko
Producent: Zvonko Milas, Antun Ivanković, Irena Škorić
Produkcijska kuća: Udruga hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruga dr. Ante Starčević - Tovarnik, Udruga ArtizanaHrvatsk
Direktor fotografije: Robert Krivec, Darko Krakar, Tomo Sabljić, Tomislav Kučić, Joakim Erdelji
Montaža: Silvije Magdić, Branko Ištvančić
Glazba: Dalibor Grubačević