PROBLEMI U NERETVANSKOJ DOLINI "Razmišljamo preskočiti gnojenje, jagode će biti prvi test"

Neretvanska dolina
Cropix

Kada govorimo o neretvanskoj poljoprivredi, rat u Ukrajini trenutno ima tek globalni utjecaj u porastu cijene energenata, a koje se najviše očituje u povećanju cijena mineralnih gnojiva, najviše dušičnih - ističe agronom Željko Bjeliš.

"Tako je gnojidba mandarina i drugih voćnih i povrtnih kultura, postala tema koja muči mnoge poljoprivrednike. Hoće li gnojiti ili neće? Hoće li se ove godine okrenuti organskim gnojivima, organo-mineralnim ili će kome je dostupno posegnuti za stajskim gnojem", donosi Slobodna Dalmacija.

Dobar dio proizvođača kalkulira s činjenicom, ako su redovito gnojili svoje trajne nasade svake godine, preskočiti jednu godinu. Neki od njih planiraju pojačati folijarnu gnojidbu (preko lista), kroz koju će dodati minimalnu dovoljnu količinu makro i mikro elemenata te na taj način zadovoljiti potrebe biljke za ovu godinu - pojašnjava Bjeliš.

Svi su neodlučni, situacija je nepredvidiva, teško je planirati i prognozirati daljnji tijek situacije. Ali, živjeti i raditi se i dalje mora.

Druga velika briga neretvanskih poljoprivrednika je: što će biti sa turističkom sezonom? Hoće li ljetno voće i povrće naći svoje potrošače. Prvi test će biti jagoda, koju očekujemo za 15-tak dana. Slijede tikvice, dinje lubenice te plastenička proizvodnja rajčice, paprike, krastavca i sl.

Berba jagoda će biti prvi test stanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda
 
Hoće li porast cijene repromaterijala, energenata, u dovoljnoj mjeri pratiti i rast cijena poljoprivrednih proizvoda, teško je za pretpostaviti. Proizvođači svakako očekuju rast cijena svojih proizvoda, međutim, tu se otvara jedna šira tema, a to je kupovna moć građana. Naime, rast cijena repromaterijala i energenata, koja su većinom globalnog karaktera, ne prati i rast plaća odnosno rast dohotka građana. U takvim uvjetima dolazi do smanjenja prodajnih količina svih potrepština pa tako i voća i povrća. Već sada se osjeti pad u prodaji ukupnih količina povrća, a što će slijediti, teško je za predvidjeti. U svakom slučaju, jedno je sigurno: ukoliko ne bude rasta dohotka kod građana, dodatno će pasti kupovna moć i sigurno će doći do ozbiljnijeg pada količinske prodaje.

Još jedna bitna stvar koju možemo očekivati je pojačan pritisak uvoznog voća i povrća, koje je inače svoje mjesto pronalazilo na ukrajinskom i okolnim tržištima. To se odnosi prije svega na proizvode iz Turske i Albanije te Grčke Španjolske i drugih članica EU.

Trenutna, jedina prednost je visoka cijena transporta, koja daje prednost u brzini i cijeni distribucije poljoprivrednih proizvoda. Naravno, nju prati i doza straha uvoznika, hoće li distribucija biti izvršena na vrijeme, posebno kod proizvoda kratkog roka trajanja kao što je jagoda.

Nadajmo se brzom završetku rata u Ukrajini i vraćanju u normalnije uvjete života - zaključuje Bjeliš.