OLIVER KNEZOVIĆ O PUCNJAVI U ŠIROKOM "Rulja se bacila na policiju, bila je to borba za goli život"

Oliver Knezović, Vedran Puljić, Oliver Knezović, presuda, pucnjava
Veljko Martinović/Dalmatinskiportal.hr

Na Županijskom sudu u Splitu je iznova započelo suđenje u 13 godina starom slučaju protiv Olivera Knezovića.

Podsjetimo, Knezoviću, inače umirovljenom časniku i bivšem pripadniku 'Kažnjeničke bojne' HVO-a, od 2015. godine se sudilo zbog ubojstva 24-godišnjeg Vedrana Puljića i šest pokušaja ubojstva tijekom navijačkih nereda 4. listopada 2009. u Širokom brijegu. U međuvremenu je optužnica izmijenjena i sada ga tereti za pokušaj ubojstva i općeopasnu radnju, piše Dalmatinski portal.

Sve se odigralo uoči utakmice Široki Brijeg-Sarajevo koja toga dana na kraju nije ni održana. Nekoliko stotina pripadnika 'Hordi zla' je krenulo u rušilački pohod pri čemu su uništili više poslovnih prostora u sklopu i oko stadiona Pecara, zapalili jedan policijski automobil, a na desetke drugih uništili. Nasrnuli su na domaće navijače, policiju i slučajne prolaznike, a u cijelom kaosu propucan je Puljić, pripadnik ove ozloglašene skupine. Ranjeno je i ozlijeđeno još desetak osoba, među kojima i policijski službenici.

Knezović je tijekom nereda uzeo službeni pištolj jednog od policajaca koji su osiguravali utakmicu i ispalio više hitaca. Sam se predao policiji u Širokom Brijegu, da bi zatim pobjegao i u pratnji odvjetnika ponovno otišao u policijsku postaju u Zagrebu. Za medije je tada tvrdio da je pobjegao jer će u Hrvatskoj dobiti pravednije suđenje. Tvrdio je da je pucao u zrak te nije kriv za usmrćivanje Puljića.

U početku mu se sudilo za ubojstvo 24-godišnjaka i još šest pokušaja ubojstva, no sredinom rujna 2017. godine Županijsko državno odvjetništvo izmijenilo je optužnicu, sada ga se tereti za dva kaznena djela - pokušaj ubojstva i općeopasnu radnju. Optužnica je izmijenjena nakon vještačenja zagrebačkog Centra za forenzička ispitivanja 'Ivan Vučetić' koje je 3D rekonstrukcijom utvrdilo da Knezovićev hitac nije mogao pogoditi Puljića.

Budući da je od posljednje rasprave prošlo više od tri mjeseca, sudac Zoran Ivanišević je danas iznova započeo proces. Obrana se protivila čitanju vještačenja napravljenog u Bosni i Hercegovini, pristali su samo na ono što su utvrdili hrvatski vještaci. Kako se vještačenja ne mogu koristiti ako na to ne pristanu obje strane, zamjenik tužitelja ŽDO-a je od njih odustao.

Knezović je ponovno izjavio da se ne osjeća krivim za kaznena djela za koja ga tereti optužnica i iznio obranu. 

"Prošlo je puno vremena, ne mogu se sjetiti nekih stvari koje možda i nisu toliko bitne. Taj dan je napadnut grad od strane huligana. Ugroženi su bili građani, policija, djeca...", kazao je među ostalim Knezović, a zatim ispričao kako je pištolj došao u njegove ruke. 

Kako je rekao, u to vrijeme je živio oko 500 metara od stadiona Pecara, a u trenutku kada je spazio 'Horde zla' nalazio se u kafiću blizu stana s nekoliko prijatelja. Sarajlije su rušile sve pred sobom, a upali su i u spomenuti kafić gdje su razbijali inventar. 

"Rulja se bacila na policajce, pa sam se i ja bacio na njih. Ispao je pištolj, ja sam ga uzeo i u zrak ispalio tri do četiri hica. To je bila borba za goli život", rekao je dodavši da je na ulicama u tom trenutku bilo jako puno oružja, poput kalašnjikova i pištolja te da je cijela situacija više nalikovala ratnom sukobu nego uličnoj borbi.

Kada je ispalio nekoliko metaka u zrak, rulja se razmaknula, tvrdi, ali brzo su nastavili s neredom. 

On je pištolj vratio policajcu Draganu Vujeviću kojem i pripada, a zatim prišao širokobriješkom načelniku policije Zoranu Galiću kojem je sve ispričao, a on mu je odgovorio: 'Svaka čast, prijatelju'. 

"Žao mi je svih žrtava koje su bile, ali nisam kriv. Nisam imao nagon pucati u čovjeka, to što sam napravio je policijski potez, pucanje u zrak kao znak upozorenja", rekao je Knezović, podsjećajući da je kao maloljetnik dragovoljno pristupio HVO-u i nešto manje od 20 godina bio vojnik. Dio tog vremena su, kazao je, pružali pomoć policiji, pa je upoznat s policijskim postupcima. Kazao je i da je bio u ratu, ali nikad u životu se nije prestrašio kao tog dana.

Dodao je još jednom i da pištolj nije oteo, već našao na tlu.

"Huligani su napali nekoliko policajaca, tukli su i Vujevića, ispao mu je pištolj. Vidio sam to i pomislio ako ga uzme huligan svi smo gotovi, to je bila odluka donesena u djeliću sekunde", rekao je. 

Podsjetio je i da je upravo na tom području zapaljeno jedno policijsko vozilo.

U završnoj riječi, zamjenik ŽDO-a je kazao da smatra da je u procesu dokazano da je kod Knezovića postojala svjesnost da ispaljivanjem metaka pristaje usmrtiti i ugroziti sigurnost navijača, ali i drugih građana. Ukazao je i na to da policajci nisu tražili pomoć građana pri smirivanju nereda, inače bi se ovaj slučaj okarakterizirao kao nužna obrana, ali takvih okolnosti nije bilo. Predložio je sudskom vijeću da Knezovića proglase krivim za oba kaznena djela i izreknu mu objedinjenu kaznu u trajanju dvije godine i obavezno plaćanje troškova postupka.

Knezovićevi branitelji Ivan Krnić i Ivo Smrke su kazali da je činjenični opis optužnice neutemeljen i kontradiktoran, a smatraju i da nije potvrđen dokazima. Tvrde da su pojedini svjedoci, prvenstveno policajac Vujević, imali osobne interese u slučaju, pa im se ne može pokloniti povjerenje. Njihov prijedlog je da ga se oslobodi svih optužbi.

Rasprava je time okončana, a sudsko vijeće će donijeti presudu za nekoliko dana.