ODMAH PROBLEMI Par dana nakon uvođenja eura, pojavile se slične kovanice

Euro kovanice

Najnovija u nizu prevara nakon uvođenja eura kao nove hrvatske valute su podvale drugih kovanica umjesto onih koje smo uveli u 2023. godini.

Turska lira i tajlandski baht

Na ovo upozoravaju i druge europske zemlje i jedna je od najčešćih prevara u brojnim zemljama, pogotovo u turističkim destinacijama. Bilo je slučajeva podvala kovanice od jedne turske lire koja je vrlo slična onoj od jednog eura. Ali velika je razlika u vrijednosti tih dviju kovanica jer turska lira vrijedi tek 0.05 eura, piše hrvatski Index.

Britanska policija je na ovo upozoravala svoje građane koji su putovali u Španjolsku. 

Osim jednog eura, česta prevara je i s kovanicom od dva eura, koja je po veličini i težini također vrlo slična turskim lirama. Sličnosti s kovanicom od dva eura ima i tajlandski baht. Identičnih je dimenzija i ima isti obrub, ali mu je vrijednost, naravno, daleko manja i iznosi oko 0.02 eura.

HNB je objavio detaljne upute kako provjeriti svoje novčanice i kovanice eura. O četiri koraka provjere svojih euronovčanica smo već pisali. Što se eurokovanica tiče, one se izdaju u osam različitih apoena: 1 i 2 eura, 50, 20, 10, 5, 2 i 1 cent. Promotrite li zajedničku stranu eurokovanica, primijetit ćete da je ona jednaka za sve države te su na njoj prikazani apoen, 12 zvijezda koje simboliziraju zastavu Europske unije i zemljovid Europe.

Na kovanicama izdanima do 2007. godine dizajn zajedničke strane eurokovanica prikazuje države članice Europske unije prije proširenja 1. svibnja 2004. godine. Dizajn je potom izmijenjen 2007. na dijelu koji prikazuje zemljovid Europe te je sada prikazan cjelovit zemljovid. Oba su dizajna u opticaju, stoga možete zaprimiti i eurokovanice s prvim i drugim dizajnom zajedničke strane. 

Kako izgledaju eurokovanice?

Svaka država članica Europske unije koja je uvela euro izdaje eurokovanice sa svojom nacionalnom stranom. Nacionalne strane svih država izdavatelja imaju zajedničke elemente dizajna: dvanaest zvijezda i godinu kovanja. Bez obzira na državu izdavatelja, sve se eurokovanice mogu upotrebljavati u svim državama u kojima je zakonsko sredstvo plaćanja zajednička valuta - euro.

Euro kovanice

Moguće su različite kombinacije motiva na nacionalnim stranama. Neke države odlučile su na svim apoenima imati jednake motive, dok su se pojedine odlučile za različite motive za svaki apoen. Među tim državama je i Hrvatska.

Podsjetimo, Hrvatska je za nacionalnu stranu hrvatskih eurokovanica odabrala pet različitih motiva - šahovnicu, geografski prikaz Hrvatske, grafički prikaz divlje životinje kune, motiv portreta znanstvenika Nikole Tesle i motiv glagoljice.

Upoznajte hrvatske eurokovanice

Na apoenu od 2 eura odabran je motiv geografskog prikaza Republike Hrvatske, u pozadini kojeg se u gornjem desnom dijelu nalazi motiv šahovnice kao najupečatljivijeg dijela grba RH. U donjem je lijevom dijelu natpis "HRVATSKA". Na vanjskom dijelu (prstenu) kovanice nalazi se dvanaest zvijezda, koje simboliziraju EU.

Na apoenu od 1 eura je motiv grafičkog prikaza divlje životinje kune. U pozadini motiva grafičkog prikaza divlje životinje kune u donjem desnom dijelu nalazi se motiv šahovnice, a u gornjem dijelu natpis "HRVATSKA". Tu su i zvijezde koje simboliziraju EU.

Na kovanicama od 50, 20 i 10 centi prikazan je motiv portreta slavnog znanstvenika Nikole Tesle. Oko portreta nalazi se grafički prikaz elektromagnetskih silnica. I ovi apoeni imaju motiv šahovnice i natpis "HRVATSKA".

Na apoenima od 5, 2 i 1 centa prikazan je motiv sjedinjenih slova H i R napisanih na glagoljici, a sadrži i motiv šahovnice te natpis "HRVATSKA".

Eurokovanice su dizajnirane u suradnji s organizacijama koje predstavljaju slijepe i slabovidne osobe, pa stoga sadržavaju mnoštvo značajki koje omogućuju prepoznavanje kovanica dodirom. Uz to, njihov vizualni izgled osmišljen je tako da ih osobe oštećenog vida mogu lako razlikovati.

Pomoću različitog dizajna oboda, slijepe i slabovidne osobe mogu prepoznati o kojoj kovanici se radi i koja joj je vrijednost. Apoeni od 10 i 50 centi imaju krupne zupce po obodu, a apoeni od 1 i 5 centi imaju glatku površinu oboda. Dizajn im je isti.

Na obodu eurokovanice od 2 eura nalazi se natpis koji je najčešće različit za svaku državu. Na obodu hrvatskih eurokovanica nalazi se natpis "O LIJEPA, O DRAGA, O SLATKA SLOBODO", koji se smatra najpoznatijim i najljepšim stihom iz Himne slobodi, sastavnog dijela pastorale Dubravka iz 17. stoljeća hrvatskog književnika Ivana Gundulića.