NEOPRAVDANI IZOSTANCI Sedmero zastupnika u Hrvatskom saboru novčano kažnjeni zbog nedolaska na sjednice

NEOPRAVDANI IZOSTANCI Sedmero zastupnika u Hrvatskom saboru novčano kažnjeni zbog nedolaska na sjednice
Hina

Nakon što u studenom nijedan zastupnik nije novčano kažnjen zbog neopravdanog izostanka s plenarne saborske sjednice, već u prosincu ih je kažnjeno sedmero u ukupnom iznosu od 1200 kuna (oko 300 KM).

Riječ je o jednom zastupniku i šest zastupnica, čija se imena rijetko ili nikad nisu našla na popisu onih koji markiraju. To su Tomislav Okroša (HDZ), Marijana Balić (HDZ), Ivana Kekin (NL), Romana Nikolić (Socijaldemokrati), Sanja Radolović (SDP), Renata Sabljar-Dračevac (Socijaldemokrati) i Sanja Udović (NZ), piše Hina.

Od 12 dana, koliko se u prosincu plenarno zasjedalo, svi su, osim Sabljar-Dračevac, izostali po jedan dan pa će im paušal od 1500 kuna biti umanjen po 150 kuna, Sabljar Dračevac izostala je dva dana, što znači 300 kuna manji paušal.

Zastupnicima naplaćeno preko 3.500 KM kazni

S prosincem iznos kazni naplaćenih u nepunih šest mjeseci ove godine popeo se na 14.250 kuna ili 1900 eura.

U aktualnom sazivu sabora, konstituiranom u srpnju 2020., zbog epidemije covida do svibnja se neopravdani izostanci nisu ni evidentirali ni kažnjavali. Kad se s tim krenulo, u prvom mjesecu kažnjeno je 20 zastupnika. U lipnju i srpnju bilo ih je upola manje, po devet, u listopadu samo troje, u rujnu samo jedan, a u studenom nijedan.

Kažnjavanje neopravdanih izostanaka uvedeno je 2017. na inicijativu Mosta.

Iako im je dijapazon opravdanja prilično širok - bolest, smrtni slučaj u obitelji, poziv suda, nazočnost na društvenim, političkim i inim skupovima, sjednice općinskih i gradskih vijeća - u proteklih pet godina na prste jedne ruke stali bi mjeseci u kojima nije bilo zastupnika s neopravdanim izostancima.