HRVATSKA Odabran model vojne obuke, poznato koliko će biti plaćeni ročnici

Hrvatska vojska vojnici
Ilustracija

Vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru mogle bi postati centri u kojima će se provoditi obvezna vojna obuka, rekao je u programu HRT-a državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg.

Ukupno se razmatra desetak potencijalnih centara u kojima će mladi stjecati temeljne vojne vještine i još se bruse svi detalji odabranog modela vojne obuke koja bi trebala trajati tri mjeseca.

Branko Hrg, državni tajnik u Ministarstvu obrane gostovao je u Studiju 4 i govorio o toj temi.

''Kao što je već ministar sam komunicirao s javnošću, tri mjeseca su optimalno vrijeme u kojem bi se moglo zadovoljiti potrebe vojnog obučavanja, a što se tiče lokacija, one četiri koje se spominju po medijima jesu među desetak lokacija koje se razmatraju. Znači, nisu izdvojene i određene i nije još definirano do kraja'', rekao je Hrg.

Potvrdio je i da će ročnici mjesečno dobivati novčanu naknadu, a ona trenutačno iznosi 700 eura.

''Nama je cilj da ročnici, kao što je i sada na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, dobivaju naknadu. Ona sada iznosi toliko, pa se onda barata s tom brojkom. Nadamo se da će ona biti i veća i da će rasti. U svakom slučaju, bila bi naknada svakako. Trebao bi period proveden na vojnoj obuci ići i u radni staž. To su u principu većinom pričuvnici. Ti svi ljudi koji završe temeljnu vojnu obuku kasnije se raspoređuju u pričuvni sastav kao i sada. Svi ročnici, sve osobe starije od 18 do 55 godina muškog spola su vojni obveznici i danas'', ističe Hrg.

Kaže da prijedlog još nije u konačnici definiran.

''On se još razrađuje, još se razmatra. Ministarstvo obrane zajedno s glavnim Stožerom, gdje se također, u sklopu Ministarstva obrane, na dnevnoj bazi raspravlja o ovoj materiji, analizira se sve što je potrebno i kada dođe trenutak za to, ići će se prema Vladi Republike Hrvatske. Dakle, Vlada je ta koja dalje pokreće tu priču'', rekao je.