KAMIONIMA NI TRAGA Tvrtka Ljube Ćesića Rojsa pred stečajem

Ljubo Ćesić Rojs
Hercegovina.info

Trgovački sud u Zagrebu za 6. studenoga zakazao je ročište o zaključenju stečaja Markuševac gradnje d.o.o., tvrtke umirovljenog generala Ljube Ćesića Rojsa za koju je utvrđeno da nema novca za podmirenje troškova stečaja, ali i da nema kamiona za kojima je MUP pokrenuo potragu, piše Hina.

Sudskom pozivu prethodilo je izvješće stečajnog upravitelja Berislava Maksimovića u kojem se ističe da je u prethodnom tijeku stečaja dobio više dopisa MUP-a o tijeku raspisane potrage za pet kamiona MAN, Mercedes i Fiat koja su bila u vlasništvu tvrtke, ali koja su tijekom godina bila odjavljena.

Stečajni upravitelj ističe i da je dopisom MUP-a lani u ožujku bio obaviješten da vozila nisu pronađena, a ''niti raspolažu saznanjima gdje bi se mogla nalaziti, te da će u slučaju pronalaska istih biti promptno obaviješten''.

Stečajni postupak otvoren 2018.

U svibnju ove godine, pak, skupština vjerovnika donijela je odluku da se neće obustaviti potraga za vozilima koja su evidentirana kao vlasništvo Markuševac gradnja d.o.o. u stečaju te da sud na skupštinu vjerovnika pozove bivšeg zakonskog zastupnika Mladena Pešordu. No, na posljednjoj skupštini vjerovnika Pešorda nije pristupio, a stečajni upravitelj predložio je podnošenje kaznene prijave te zaključenje stečajnog postupka zbog nedostatka stečajne mase za namirenje troškova stečajnog postupka.

Stečajni postupak nad Markuševac gradnjom otvoren je 2018., a uslijedilo je nakon prijedloga Fine podnesenog još u studenome 2016. u kojem se navodi da postoje neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju duljem od 120 dana i u ukupnom iznosu od 822.373 kune. U prijedlogu Fine navodilo se i kako ta tvrtka ima samo jednog zaposlenog.

Markuševac gradnja d.o.o osnovana je krajem 2007. s kapitalom od 20.000 kuna, a kao glavni predmet poslovanja navodi se projektiranje, građenje, uporaba i uklanjanje građevina, ali i savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem te, između ostaloga, promidžba – reklama i propaganda, turističke usluge u nautičkom turizmu, sportska rekreacija i organiziranje koncerata, priredbi, revija, izložbi, festivala, zabavnih igara i slično.