INFLACIJA I U HRVATSKOM SABORU Zastupnicima ručak poskupio s 15 na čak 18 kuna

hrvatski sabor,saborski restoran,inflacija,poskupljenje
24sata.hr

Saborskim zastupnicima ručak je poskupio za tri kune, s 15 na 18 kuna, što je poskupljenje od 20 posto. Od 1. kolovoza mogu za 18 kuna dobiti glavno jelo s prilogom, što su, primjerice, 2009. godine plaćali 12 kuna.

"U trinaest godina ručak im je poskupio za šest kuna, piše 24sata. To je pitanje za Ministarstvo financija, ne za nas - žele li da im je restoran profitabilan ili ne", komentar je Arsena Bauka (SDP).

Riječ je o restoranu društvene prehrane pa je onda pitanje i trebaju li zaposlenici Sabora plaćati ručak skuplje, po tržišnim cijenama, samo zato što u njemu jedu i zastupnici. Imamo novog ministra financija pa nek' predloži poskupljenje - Baukov je komentar.

Saborski je ručak oslobođen PDV-a, restoran nije u koncesiji, nema najma prostora, nema ni profita.

"Ja ne uzmem kolač niti piće, uzmem glavno jelo, salatu i juhu ako imam vremena, najčešće sve za 22 kune", otkriva Bauk.

Njegova stranačka kolegica Mirela Ahmetović pita se kako su, i zašto cijene tako niske. - Zašto se nas saborske zastupnike tako štiti od rasta cijena, a ne i one najranjivije skupine u društvu - pita se Ahmetović. Bilo bi licemjerno, dodaje, da kaže kako tamo ne želi jesti zbog takvih cijena, jer joj gore i posao pa ruča gdje joj je najbliže.

Mostovac Nikola Grmoja dodaje kako nema problema s tim da restoran i dodatno poskupi.

"Normalno da u ovoj krizi poskupljuje. Da je stanje u državi bolje, cijene u našem restoranu se ne bi preispitivalo. Ovako, ljudi su ljuti na političare pa se onda i cijene restorana izvlače van", zaključuje Grmoja.