HVARANI BIJESNI Najbogatija Bosanka kupila devet hektara zemlje, kaže da će saditi biljke

Sanela Diana Jenkins
Profimedia

Bosanskohercegovačka poduzetnica i filantropkinja Sanela Diana Jenkins, koju nazivaju i najbogatijom Bosankom, kupila je devet hektara zemlje na Hvaru u Hrvatskoj.

Međutim, to se nimalo nije svidjelo Hvaranima jer tvrde da je zemljište koje vrijedi "milijardu dolara", kupovala za osam do 30 eura po kvadratu.

Uz to, kupljena parcela nema pristupni put, a na njoj je dozvoljeno jedino otvoriti OPG (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo).

Jedan od odvjetnika njezine firme, Vinko Radovani, zadužen za sva pitanja vezana uz hvarske parcele i planirani pristupni put, ne negira da će "u skladu zakona danas-sutra tu sagraditi objekt koji zakon dopušta".

"Radit će se ono što zakon propisuje da se smije raditi" kaže Radovani za Jutarnji.

Prema tvrdnji odvjetnika, kojeg je Sanela Jenkins ovlastila da odgovori na pitanja Jutarnjeg jer sama nije bila spremna razgovarati, ona će na 70 posto vrhunske lokacije, kako nalažu propisi pri otvaranju OPG-a, saditi biljke, možda koju maslinu ili trs vinove loze.

Hvarani u to ne vjeruju. Kakva god ideja bila, ispriječila se zasad nepremostiva prepreka. Do svoje vrlo velike parcele nema pristupnog puta kojim bi mogla doći automobilom. A bez toga niti će saditi, niti graditi.

Nekolicina Hvarana odbija i samu pomisao na širenje gradskog puta koji prolazi njihovim parcelama. Ne vjeruju u dobre namjere Sanele Jenkins, kažu.

Budući da Sanela Jenkins i njeno društvo, svake godine odsjedaju u unajmljenom smještaju, kupnju silnog zemljišta uz obalu Hvarani pripisuju njezinoj želji da sagradi vlastitu rezidenciju na otoku.

"Ništa joj ne vjerujemo. Na gradskom je putu, na dijelu koji prolazi kroz njezine parcele, već dala srušiti stoljetne zaštitne česmine, sve su tu i ostavili pa je nekoliko puta planulo, a ona je vatrogascima onda donirala 20.000 eura za kupovinu opreme. Požare bi zataškali da dojave nisu išle preko splitske centrale pa su morali izaći na teren, a gasili su i susjedi. Vjerujemo da je namjera tu napraviti protupožarni put koji će njoj biti cesta", kaže jedan od Hvarana za Jutarnji.

Sanela se, osim preko odvjetnika, još uvijek nije oglašavala o navodima i negativnim reakcijama Hvarana.