VIDEO  Hrvatska je spojena! Svečano otvoren Pelješki most

Pelješki most
Dalmacija danas

Program svečanog otvaranja Pelješkog mosta krenuo je već od osam sati ujutro. Svečana ceremonija započela je u 20:15 sati gdje je stigao cijeli hrvatski državni vrh. Tijekom vatrometa mostom su prošla i dva automobila hrvatske proizvodnje - Rimčeva Nevera te automobil koji "gradi" proslavljeni automobilistički as Niko Pulić.

Promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć. Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je tijekom deset godina radilo nekoliko vlada, piše Večernji list.

Sadržaj se učitava...

"Svjedočimo ostvarenju hrvatskog sna, Republika Hrvatska je jedinstven teritorij spojen nakon stoljeća ovim monumentalnim mostom. Hvala premijeru Andreju Plenkoviću, Ministarstvu prometa i potpredsjedniku Vlade Olegu Butkoviću, Hrvatskim cestama i drugima koji su doprinijeli projektu. Hvala braniteljima za slobodu teritorija koji danas spajamo, Europskoj komisiji na sufinanciranju projekta, odajem priznanje izvođaču radova, projektantu. Nije ovo samo infrastrukturni projekt nego poticaj daljnjem gospodarskom razvoju, te znači višu razinu kvalitete života. Most je svehrvatski projekt, danas zvone crkvena zvona i očituju hrvatsko zajedništvo. Imali smo ga u ratu, imali smo ga za most, treba nam i za obranu, zaštitu kulture i književnosti od tuđih posezanja, osobito na jugu. Najvažniji ovaj projekt neka bude pogled u budućnost mladima, ali i priznanje onima koji su utkali sebe u Lijepu našu. Dalje nastavljamo suradnju s Vladom, autocestu do Dubrovnika", rekao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

"Ovo čemu danas svjedočimo je takav trenutak koji će zlatnim slovima ostati utkan. Pelješki most olakšat će svakodnevni život, znači će okretanje nove stranice dubrovačkog kraja a pravi značaj tek će se vidjeti. Svakom ovom čovjeku Pelješki most puno znači, to se može ovdje osjetiti", kazao je ministar Oleg Butković.  

"Naša je zadaća bila izgraditi vam most, i zato je veće od ponosa, veća samo zahvalnost jer sam bio dio generacije koja je izgradila Pelješki most", dodao je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Prije 20 godina kao gradonačelnica Dubrovnika sudjelovala sam u otvaranju mosta Dr. Franje Tuđmana, a danas mi je posebna čast Europsku komisiju predstavljati kao potpredsjednica, posebna je privilegija biti suvremenik ovih važnih trenutaka i pripadati generaciji koja je ostvarila dva velika projekta. Rezultat je to ogromnog angažmana i predanog rada. Ulaskom u EU počele su se otvarati financijske mogućnosti koje je trebalo znati iskoristiti, što je Vlada uspjela učiniti. Hrvatska je ostvarila ovaj strateški projekt, želim najiskrenije čestitati na trudu i uspjehu. Posebna je uloga i Kohezijskog fonda u ovom najvećem projektu u EU posljednjih godina te najvećem u Hrvatskoj, od 357 milijuna eura. Pelješki most nije samo strateški projekt, simbol je on uzajamne potpore među članicama, u premošćivanju i spajanju je bit Europske unije, a inauguracijom Pelješkog mosta ta je povezanost opipljiva. Uz najveće standarde EU ovaj je most napravljen, a polučit će nove razvojne opcije, bolji pristup zdravstvu, razvoj turizma, svima omogućiti bolji i kvalitetniji život. Veselim se radovima na stonskoj obilaznici, koje isto financira EU. Jako sam ponosna, kao Dubrovkinja i pelješka nevjesta, u ostvarenju ovog zajedničkog postignuća", kazala je Dubravka Šuica Potpredsjednica Europske komisije. 

Pelješki most

"U ovom trenutku dijelimo isti osjećaj sa svima. U ime Kine upućujem srdačne čestitke i iskrene pozdrave tvrtkama i izvođačima radova koji su sudjelovali u ovom projektu. Premijer Plenković i ja pod kišom smo posjetili Pelješki most i stisnuli gumb i od tada unatoč iskušenjima kao što su loše vremenske prilike, pandemija, potresi održava prijateljske odnose Kine i Hrvatske. Most je također znak prijateljstva Kine i EU. Među graditeljima nisu samo tvrtke iz Kine nego i iz drugih zemalja EU. Kina i EU su sveobuhvatni strateški partneri. EU i Kina podržavaju slobodnu i pravednu trgovinu", kazao je u video poruci kineski premijer Li Keqiang.

"Ovo je povijesni dan za Hrvatsku. Obuzimaju me osjećaji radosti ponosa i zahvalnosti. Ovo je svehrvatski i nadstranački projekt. Projekt ponosa i projekt generacije. Ostvarili smo čin spajanja juga Hrvatske. To je potez koji je u ravni ključnih trenutaka koji su nam priuštili hrvatski branitelji", istaknuo je premijer Andrej Plenković.  

"Ovaj projekt nas je na fascinantni način povezao s Kinom. Ovome su pridonijeli i drugi izvođači. Želim zahvaliti svima koji su i najmanji doprinos dali, svim vladama prije i svima koji su sanjali. Ostvarili smo hrvatski san", kazao je premijer Andrej Plenković.

"Prvo ću reći jedno veliko hvala svima koji su sudjelovali, hvala onima koji su imali viziju, hvala onima koji su ga projektirali i izgradili. Hvala hrvatskim braniteljima koji su obranili ovaj dio Hrvatske", kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Budimo ponosni na Pelješki most i na sva postignuća. Pelješki most simbol je razvoja, on nas ne povezuje samo teritorijalno, ovdje ćemo graditi državu, zemlju u kojem sam siguran da će Hrvatice i Hrvati živjeti bolje. Neka se danas svi u Hrvatskoj raduju. Mi smo Hrvatska, mi smo snažna nacija, žilava i ostvarili smo u povijesti sve ciljeve", kazao je predsjednik Sabora.

"Čestitam svima koji su pomogli da se ostvari ova naša plemenita težnja. Pelješki most zauvijek će ostati monumentalni spomenik. Ovaj most nikad ne bi bio moguć da mali dio hrabrih ljudi nije oslobodio jug Hrvatske. Pelješki most podignut je u interes hrvatskih ljudi, ali ne na štetu drugih, odnosno BiH. Ovaj most je na dobrobit svih ljudi. Most građen sa suprotnim motivima popustio bi pod teretom besmislenosti", poručio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.