ĐIKIĆ O TABLETI KOJA UNIŠTAVA RAK “Ovo je veliko otkriće. Ali, važno je reći ljudima da to još nije lijek”

Ivan Đikić

Američki su znanstvenici razvili lijek u obliku tablete koji je u pretkliničkim ispitivanjima “uništavao” sve čvrste karcinome i ostavljao zdrave stanice nepromijenjene. Znanstvenik Ivan Đikić u dnevniku Nove TV poručio je da se radi o velikom znanstvenom otkriću.

Lijek koji blokira važan protein

“Godinama su već znanstvenici pokušavali naći inhibitor tog proteina PCNA koji je specifičan. Mutiran je u tumorskim stanicama i omogućava tumorskim stanicama da se brzo dijele, a da istom popravljaju svoj genom koji je oštećen. Ukoliko blokiramo taj protein, dolazi do krize u tumorskim stanicama, a tumorska stanica umire preko apoptotskoh puta. Znanstvenici su pokazali i da je to više specifično za umiranje tumorskih stanica, a manje ima utjecaj na normalne, prirodne stanice – pogotovo matične stanice kod ljudi”, istaknuo je.

No, Đikić naglašava kako je jako važno reći da to još uvijek nije lijek. “To je u pretkliničkoj fazi sastojak, inhibitor koji sad ulazi u klinička ispitivanja. Kroz klinička ispitivanja moramo biti sigurni prvo da ne šteti, drugo da djeluje kod ljudskih tumora”, objasnio je.

Klinička ispitivanja trajati će godinama

Prva faza, dodaje, može trajati godinama, a postupak može trajati od tri do sedam godina, ovisno o učinku i djelotvornosti lijeka. “Najvažnija stvar kod ovakvih lijekova je da provjerimo djelotvornost kod različitih vrsta tumora, ako će se potvrditi da ima isti učinak. Za sada je još uvijek to teško reći i nisam siguran će imati učinak kakav ima momentalno u eksperimentalnim fazama na sve vrste kod ljudi, ali to je ono što nas kao znanstvenike motivira, moramo te lijekove unaprijeđivati. I ako djeluje kod nekoliko vrsta tumora, to je već veliki napredak”, dodao je hrvatski znanstvenik.

Istaknuo je da je jedna od glavnih tema u svjetskom zdravstvu ta hoće li se farmaceutska industrija, posebice onkološki lijekovi, odreći dijela golemog profita zauzvrat za jednu tabletu. “Zašto smo mi kao društvo dopustili da farma industrija diktira cijenu lijeka? To je pitanje nama kao društvu. Ne trebamo to pitati farmaceutska industriju, ona živi od zarade, moramo se pitati mi kako to spriječiti, kako napraviti da lijek koji dobijemo bude prihvatljiv i primijenjiv svima, s obzirom na cijenu, i da izbjegnemo lijekove koji su napravljeni samo za profit”, poručio je za Dnevnik Nove TV.

Ne smijemo se fokusirati samo na profit

Smatra i da je potrebno donijeti zakone u smjeru toga da svaki lijek koji bude odobren u zemlji koja ga koristi ne može biti dopušteno da oni formiraju cijenu. Dodaje da država koja dopušta da se lijek koristi u njezinom zdravstvenom sustavu mora definirati određena pravila. “To smo napravili u mnogim drugim stvarima i vjerujem da to treba napraviti i u lijekovima. Ne samo radi toga da bismo omogućili ljudima bolje liječenje, nego i da bismo motivirali farmaceutsku industriju da ne bude samo fokusirana na profit, a znam da mnogi znanstvenici u toj industriji nisu organizirani prema profitu. Normalno da biznis i vodstvo treba ostvariti dobit za svoje dioničare i to je njihov primarni zadatak”, rekao je Đikić.