KINESKI LIJEK ZA RAK ODOBREN U EUROPI Postaje dostupan na unosnom i sve konkurentnijem zapadnom tržištu

Tvornica lijekova Beigene
Servimedia

Europska komisija odobrila je lijek protiv raka tvrtke BeiGene Ltd., nazvan Tevimbra, čime je postao prvi takav lijek razvijen u Kini koji je postao dostupan na unosnom i sve konkurentnijem zapadnom tržištu, donosi Bloomberg Adria.

Unatoč odobrenju, BeiGene i Novartis AG zajedno su okončali partnerstvo koje su sklopili 2021. godine za razvoj ovog lijeka, drugi takav prekid suradnje između tvrtki u malo više od dva mjeseca.

Lijek za rak jednjaka

Tevimbra je odobrena za odrasle osobe s vrstom raka jednjaka koji se pogoršao nakon početnog liječenja, izvijestila je kineska tvrtka za lijekove u utorak. Tevimbra je tzv. PD-1 inhibitor, sličan blockbusteru tvrtke Merck & Co. pod nazivom Keytruda, koji koristi imunološki sustav pacijenta za borbu protiv tumora. Također se nalazi na pregledu Američke agencije za hranu i lijekove (FDA).Iako se Tevimbra već široko koristi u Kini, europsko odobrenje označava prvi uspješan prodor ovakve terapije na tržište zapadnih zemalja koje čini većinu prodaje PD-1 inhibitora. Analitičari očekuju da će tržište, dominirano tvrtkama Merck i Bristol-Myers Squibb Co., doseći vrhunac od 56,3 milijarde dolara globalno do 2026. godine.

Već se uspješno koristi u Kini

BeiGene je među brojnim kineskim biotehnološkim tvrtkama koje su se pojavile tijekom proteklog desetljeća dok je Peking započeo reformu zdravstvene zaštite kako bi potaknuo domaću farmaceutsku inovaciju. Tvrtka je stekla povijest 2019. godine, kada je njen lijek za rak krvi Brukinsa postao prvi kineski lijek protiv raka odobren u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uspjeh u dobivanju odobrenja za inovativne terapije koje su razvijene u Kini i odobrene u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi ostao je nedostupan mnogim tvrtkama. Kineski proizvođači lijekova suočili su se s pitanjima koja sežu od sastava pacijenata u njihovim kliničkim ispitivanjima do njihove sposobnosti da dokažu da lijekovi bolje djeluju od trenutnih standarda liječenja.

Prošle godine FDA je odbila zahtjev tvrtke Innovent Biologics Inc. za odobrenje njihove PD-1 terapije, dok je još jedan lijek protiv raka od tvrtke HutchMed China Ltd. također odbijen.