DEMOKRACIJA BEZ GLASA Trojica zastupnika prošle godine nisu progovorila, dvojica optužena za tešku korupciju

DEMOKRACIJA BEZ GLASA Trojica zastupnika prošle godine nisu progovorila, dvojica optužena za tešku korupciju
Hrvatski Sabor

Trojica zastupnika nisu se prošle godine ni jednom javila za riječ na sjednicama Hrvatskog sabora, pokazuje saborska statistika. U prošloj godini zastupnici su zasjedali 122 dana i raspravili 391 točku, pri čemu se ni jednom nisu oglasili Dražen Barišić (HDZ) i Vinko Grgić (NZ), inače optuženici za korupciju, te Goran Dodig (HDS).

Među onima koji su se rijetko javljali za riječ, 10 i manje puta, su Socijaldemokrati Sanja Udović (7) , Franko Vidović (4) i Matko Kuzmanić te HDZ-ovi Ante Sanader (3), Mato Franković (5), Magdalena Komes (6) i Ivan Budalić (6), piše Hina.

Čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava javio se tijekom godine svega 10 puta, Zlatko Hasanbegović (Blok za Hrvatsku) osam puta, a nezavisni Stjepan Kovač pet puta.

U grupi manje aktivnih tijekom rasprava su i zastupnici nacionalnih manjina Vladimir Bilek i Ermina Lekaj Prljaskaj, s osam odnosno šest javljanja tijekom prošle godine.

Najaktivnija saborska zastupnica bila je Anka Mrak-Taritaš iz GLAS-a koja se javila čak 632 puta.

Drugo je mjesto, s 565 javljanja, zauzela Dalija Orešković (Centar), a treće Željko Pavić (Socijaldemokrati) s 516 javljanja.

Svi zastupnici, kojih je 151, za riječ su se u 2022. javili ukupno gotovo 18 tisuća puta, najviše kroz replike (6519).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta statistika nije konačna, obuhvatila je razdoblje do 9. prosinca, a sabor je zasjedao do 16. prosinca, pa su moguće određene promjene.