DEMOKRACIJA BEZ GLASA Trojica zastupnika prošle godine nisu progovorila, dvojica optužena za tešku korupciju

Hrvatski Sabor
Ilustracija/Hrvatski Sabor

Trojica zastupnika nisu se prošle godine ni jednom javila za riječ na sjednicama Hrvatskog sabora, pokazuje saborska statistika. U prošloj godini zastupnici su zasjedali 122 dana i raspravili 391 točku, pri čemu se ni jednom nisu oglasili Dražen Barišić (HDZ) i Vinko Grgić (NZ), inače optuženici za korupciju, te Goran Dodig (HDS).

Među onima koji su se rijetko javljali za riječ, 10 i manje puta, su Socijaldemokrati Sanja Udović (7) , Franko Vidović (4) i Matko Kuzmanić te HDZ-ovi Ante Sanader (3), Mato Franković (5), Magdalena Komes (6) i Ivan Budalić (6), piše Hina.

Čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava javio se tijekom godine svega 10 puta, Zlatko Hasanbegović (Blok za Hrvatsku) osam puta, a nezavisni Stjepan Kovač pet puta.

U grupi manje aktivnih tijekom rasprava su i zastupnici nacionalnih manjina Vladimir Bilek i Ermina Lekaj Prljaskaj, s osam odnosno šest javljanja tijekom prošle godine.

Najaktivnija saborska zastupnica bila je Anka Mrak-Taritaš iz GLAS-a koja se javila čak 632 puta.

Drugo je mjesto, s 565 javljanja, zauzela Dalija Orešković (Centar), a treće Željko Pavić (Socijaldemokrati) s 516 javljanja.

Svi zastupnici, kojih je 151, za riječ su se u 2022. javili ukupno gotovo 18 tisuća puta, najviše kroz replike (6519).

Ta statistika nije konačna, obuhvatila je razdoblje do 9. prosinca, a sabor je zasjedao do 16. prosinca, pa su moguće određene promjene.