HRVATI NA MUKAMA Kilogram pilećeg filea gotovo 100 kuna, a u Hercegovini u pola jeftiniji

peradari , meso, cijena mesa, piletina, pileći file, meso, cijene mesa
Arhiva

Pileći file na podlošku u pakiranju od 400 grama - 98 kuna kilogram, pureći file u pakiranju od 600 do 800 grama - 128 kuna kilogram. Ove cijene nisu prepisane iz nekog kataloga švedskog trgovačkog centra, nego su od kraja travnja aktualne na hrvatskom tržištu. Iako su peradari i prerađivači pilećeg i purećeg mesa od početka godine najavljivali skok cijena, malo tko od potrošača je očekivao ovo povećanje od 30 posto, piše Jutarnji list.

U strahu od pada prodaje zbog slabe kupovne moći potrošača proizvođači mesa peradi ipak su na tržnicama ostavili maloprodajnu cijenu od 60 za pileći i 70-80 kuna za pureći file. Godinama nisu povisivali cijene i upozoravali su na nelojalnu konkurenciju i niske, dampinške cijene uvoznog mesa u trgovačkim centrima. No, od početka ukrajinske krize i problema s ptičjom gripom ni na europskom tržištu nema više jeftine piletine i puretine. U proteklih godinu dana cijena piletine na razini zemalja EU viša je za 31 posto, a u Hrvatskoj je uvijek manja za 14 posto od prosjeka EU.

"Peradari su u najlošijoj situaciji u stočarskom sektoru jer nemaju dohodovne potpore za hektare zemlje na kojima bi imali žitarice za stočnu hranu poput ostalih. Nemaju svoje žitarice i na tržišnoj su vjetrometini jer sve moraju kupovati po cijenama koje konstantno rastu", kaže Branko Bobetić, direktor Croatiastočara. Iako su iz resornog Ministarstva poljoprivrede nekoliko puta financijski pomagali peradarima, ta su sredstva tek kap u moru porasta troškova proizvodnje.

CIJENA PROIZVODNJE

Iz Vindije tako kažu da su "promjene cijena prehrambenih proizvoda, a naročito mesa, izravna posljedica poremećaja i previranja na globalnom tržištu".

"Poskupljenje svježeg peradskog, svinjskog i goveđeg mesa, kao i njihovih prerađevina, koje zahvaća kompletnu stočarsku i peradarsku industriju, ne samo u Hrvatskoj i EU, već i u cijelom svijetu, posljedica su poskupljenja stočne hrane, energenata, ali i povećanja svih drugih troškova i repromaterijala te ambalaže - ističu iz Vindije navodeći i proizvodne elemente koji su utjecali na rast cijena mesa".

U Hercegovini meso pojeftinilo.

Što se pak tiče mesa cijena mesa u hercegovačkim mesnicama koje je provjerila Hercegovina.info one su u proteklih nekoliko dana čak i nešto povoljnije.

Tako je kilogram pilećeg filea s 13,7 pojeftinio na 12 maraka. Za batake ćete izdvojiti 6,7 KM, a za pileća krilca 6,2 KM. 

Što se tiče svinjetine njezina cijena je od 8 do 12 KM ovisno o vrsti. Tako ćete za svinjsku plećku bez kosti platiti 7,9 km,  svinjski kotlet 8,50 KM, laks kare 10,75, dok je svinjski vrat na cijeni 11,45 KM.

Junetina drži cijenu od 13 maraka za kilogram, dok je najskuplja naravno junetina bez kosti koja iznosi 14,95 KM. Onu s kosti ćete platiti 11,50 KM.

Kako su nam kazali u mesnicama svo meso od ovog tjedna je pojeftinilo od 0,50 pa čak do 1,70 KM.