FOTO  VEČER IKAVICE: Nagrađeni radovi na ikavici i otvorena izložba slika

ikavica, Posušje
Organizator je kao i prošle godine raspisao Natječaj za radove na ikavici s ciljem očuvanja i njegovanja našeg izvornog zapadnohercegovačkog jezičnog izričaja jer se naša ikavica gubi i zaboravlja pred najezdom tuđica, posebno anglizama.

Nazočne je , koji su te večeri na Trg branitelja došli u velikom broju, pozdravio prof. Ljubo Begić, predsjednik posuške podružnice HKD Napredak i istakao značaj Večeri ikavice te je još napomenuo kako se sljedeće godine namjerava Natječaj proširiti na učenike osnovnih i srednjih škola kako bi se i mladi uključili u oživljavanje naše jezične baštine.

Radica Leko je zatim pročitala izvješće Povjerenstva za ocjenu radova na ikavici. Povjerenstvo u sastavu:don Ilija Drmić (član), Velimir Begić (član) i Radica Leko (predsjednik) je od pristiglih literarnih radova izdvojilo pet lijepih i književno - umjetnički vrlo vrijednih radova te ih predložilo za nagradu. Nagrađeni prozni radovi su: „ Vrime i vrimena brime" Miljenke Koštro, „ Pismo materi iz daleke Australije" Željke Galić i „ Moj did i njegove ljubavi" autora Marka Pašalića. Nagrađene su i dvije pjesme, „ Posuški kamen" Antonije Mandurić i „ Ercegovino moja" autorice Marije Đerek.

„Autorima ovih vrijednih literarnih radova čestitamo na nagradama i želimo da i dalje nastave stvarati i raditi na očuvanju naše izvorne ikavice", naglasila je R. Leko.

Publika je mogla uživati dok su nagrađeni i nadahnuto čitali svoje literarne uratke vrativši nas u jedno prošlo vrijeme govora naših baka i djedova , jezgrovitim rečenicama i oživljenim zaboravljenim riječima, punih emocija. Sve je nekako bilo pod dojmom svečane sjete i tihe ljepote.

Profesor Ljubo Begić je autorima uručio vrijedne nagrade u knjigama i zahvalnice za sudjelovanje na Večeri ikavice u sklopu "Posuškog lita".

Program su uljepšali i mladi Zvonimir i Ivan Grubišić te Josip Begić. Oni su pjevali gangu , a Zvonimir je otpjevao i jednu pjesmu uz gusle.

Otvorena izložba slika

U drugom dijelu programa otvorena je izložba slika Branka Širića pod imenom „ Povratak u sretno siromaštvo". O slikama je govorio fra Mario Knezović te napomenuo: „ Izložbom slika pod naslovom „Povratak u sretno siromaštvo" Branko Širić , možda i nesvjesno, daje odgovor na otvoreno pitanje o sreći i ljudskim radostima.Za njega je, to očito, siromaštvo znak sreće , a ne nikako prokletstva."...

„Ova izložba je jedan od mnogih odgovora kako je važnije „biti" nego „imati", reče na kraju fra Mario.

Autor B. Širić je zahvalio i napomenuo kako je naziv izložbe simboličan u „Godini milosrđa".

Izložbu je otvorio načelnik općine , gospodin Banko Bago i ona je otvorena do 12. kolovoza u holu kinodvorane Posušje.

Otvaranje su uljepšale kćeri B. Širića , Anđela i Ana Širić, obje učenice OGŠ Posušje , izvedbom pjesme na flautama „Krist na žalu"uz pratnju profesora Begića na gitari. Nastupila je i ženska klapa Zvizdan i otpjevala dvije pjesme.

Cjelovečernji program je stručno vodila Marija Budimir, novinarka Radio Posušja. Napomenula je kako bi u nadolazećem vremenu ova večer mogla biti svijetao primjer očuvanja naše baštine i poticaj mladima za literarno stvaralaštvo na našoj ikavici, a za ovaj vrijedan događaj zaslužno je HKD Napredak , podružnica Posušje.