OSOJE Kreće se s prometnim rasterećenjem Posušja

Posušje, osoje, uprava za neizravno oporezivanje
Općina Posušje

Općina Posušje već duži niz godina vodi borbu za početak radova na proširenju graničnog prijelaza Osoje, te je u tu svrhu odavna ispunila sve potrebne preduvjete za otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije, ali i održavala česte sastanke s vodstvom Uprave za neizravno oporezivanje BiH u čijoj je nadležnosti ugovaranje ovih radova.

No, složeno državno uređenje Bosne i Hercegovine često je s otegotna okolnost za realizaciju neophodnih projekata, te je tako bilo i u slučaju GP Osoje. Naime, Vijeće ministara BiH nije imenovano više od godinu dana nakon održavanja izbora te u takvoj situaciji nije bilo zakonskih preduvjeta za usvajanje proračuna institucija BiH pa je izgradnja posuškog graničnog prijelaza morala čekati. Procedura usvajanja proračuna napokon je okončana krajem srpnja ove godine čime je omogućen početak radova na ovom za Posušje ključnom projektu.

Uprava za neizravno oporezivanje je ispoštovala dogovore s Općinom o započinjanju natječajne procedure odmah po usvajanju proračuna, te je ovoga mjeseca napokon raspisan natječaj za izvođenje radova na posuškom graničnom prijelazu. Vrijednost spomenutih radova se procjenjuje na 3.418.803,42 KM bez PDV-a, a predviđeni rok završetka je 360 kalendarskih dana, računajući od dana uvođenja u posao.

Posušje ima kvalitetnu prometnu infrastrukturu te leži na sjecištu čak pet magistralnih pravaca, a ovime će konačno biti riješeno usko grlo koje remeti protok i povezanost naših ljudi s Dalmatinskom zagorom, priobaljem, ali i cjelokupnom Hrvatskom. 

Sadašnji granični prijelaz izravno šteti posuškim gospodarstvenicima, jer je ovo žila kucavica prema europskom tržištu te će proširenje prijelaza pozitivno utjecati na gospodarstvo. Skraćivanje vremena prelaska granice također će pogodovati razvoju turizma, te će Posušje neminovno postati zanimljivijim i dostupnijim odredištem, navedeno je u priopćenju iz Općine Posušje.