Posušje: Smrad,smeće,mrtve životinje,otrovna trava slika je jezera Tribistovo

Ljubo Kovač razgovarao je s višegodišnjim čuvarom Blagom Marasom o svim nedaćama koji tište ovaj kraj.

Prema njegovim riječima trenutno najveći problem na jezeru je u samom njegovu čuvanju, odnosno dozvoljen je prilaz autima koji naravno svojim ispušnim plinovima onečišćuju okoliš. I ne samo to, već (ne)savjesni vozači u svojim prtljažnicima uredno voze sa sobom smeće i ostavljaju ga okolo jezera. Osim ovoga problem stvara i uginula riba koja se ne nosi i koja također zagađuje okoliš. A do toga dođe jer ribari love samo određenu vrstu ribe, onda ako im ova ne odgovara ne vraćaju je u vodu, nego je ostave uz jezero da ugine. Što nije lijepo za vidjeti jer se zbog toga skupljaju muhe i razne životinje.

Ipak, Maras smatra da najveći problem stvaraju automobili kojima je dozvoljen prilaz jezeru. Pa vikendaši i prolaznici mogu vrlo lako bacati smeće uz samo jezero. Također, smeće se u krugu jezera nekontrolirano pali. Otpaci ulja od starih auta, koji su vrlo otrovni su isto tako svakodnevnica na ovom području.

Za kupalište Maras kaže kako je ono veliki spas za ovo jezero ali se i na njemu ostavlja smeće. Po njemu već dugo nema odgovarajućeg čuvanja jezera, jer i kad čuvara ima, nemoćan je. Ukratko, vlada neorganiziranost. Na ove probleme ukazivali su svim nadležnim institucijama pa i inspekcijama, ali pomaka nije bilo. Od pomoći ništa! Gluhomu, uzalud šaptati...

Na jezeru raste i jedna opasna trava koja zauzima dosta površine jezera. Ima je u uvalama Liskovca, Bešlića kuća, Zelića kuća pa čak je ima i u dubokim dijelovima vode. Ni za ovaj problem nitko nema nikakvog rješenja. Zagađeni su i izvori, poslije početka izgradnje brane do danas nitko o njima ne vodi brigu! Svi su rastvoreni, devastirani, poklopaca nema, unutra su ubacivane stijene. Najkraće rečeno, potpuno su zanemareni.

Kada dođu ljudi sa strane budu zadivljeni ljepotom ovog kraja, ali ne mogu vjerovati kao se ponašamo prema njemu. Trebali bi na ovakav dolje način uživati u prirodi koju nam je Bog dao, a ne je uništavati.

radioposusje.ba