Glasi u buri, akademik Šimun Musa na predstavljanju CD-a posuških pjesnika

02.12.2015

Ova slavljenička školska godina bit će obilježena brojnim aktivnostima i događajima, a prva od njih je svečana promocija CD-a...

...s recitacijama posuških pjesnika „Glasi u buri", koja će se održati 4. prosinca 2015. u kinodvorani, s početkom u 18,00 sati.

Radi se o izuzetno vrijednom projektu, a vrijedan je iz više razloga - ponajprije stoga što posuška javnost nije dovoljno upoznata s bogatstvom pisane riječi naših književnih znalaca, još od vremena fra Petra Bakule i fra Grge Martića, preko autora koji su desetljećima stvarali najviše za svoju dušu i uho rijetkih upućenih, pa sve do mladog naraštaja koji se tek treba dokazati. Iako je forma CD-a za nas bila ograničavajući faktor pa smo svakog autora predstavili tek s po jednom pjesmom, ipak smo uspjeli u nečemu što nitko do sada nije napravio - okupiti na jednom mjestu sve posuške pjesnike. Pri tom smo svjesni kako smo možda koga i nenamjerno izostavili, ali to je razlog više za neke buduće promocije.

Vrijednost ovog projekta se ogleda i u eminentnim imenima koja su nam ukazala čast prihvativši naš poziv za sudjelovanje. Tako ćemo imati rijetku priliku ponuditi našoj zajednici večer koje se ne bi postidjele ni puno veće sredine od Posušja, a svakako je najzvučnije ime akademik Šimun Musa koji će održati predavanje o fra Franji Milićeviću i kulturno-preporodnim postignućima franjevaca u Hercegovini u drugoj polovici 19. st. Predavanje na temu „Književno stvaralaštvo fra Martina Mikulića" održat će prof. Marija Vasilj, mlađi asistent na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru. Domaće snage predstavljaju virski župnik don Ilija Drmić, inače profesor hrvatskoga jezika i književnosti, koji će govoriti o ulozi i književnom doprinosu posuških svećenika, te književnice i članice Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Radica Leko i Miljenka Koštro. Gospođa Leko će govoriti o posuškim autorima, a gospođa Koštro općenito o kulturi čitanja danas.

Večer će biti obogaćena nastupom muške i ženske klape Zvizdan, zatim odabranim recitacijama, kao i filmom kojega su izradili učenici 2. a odjela Ivana Begić i Luka Grubišić, a sve pod suverenim vođenjem gospođe Marije Budimir s Radio Posušja i učenice 3. d odjela Marine Bago.

U projektu su sudjelovali gotovo svi učenici Gimnazije fra Grge Martića - kao recitatori, glumci u filmu, snimatelji, te nekolicina profesora, uz koordinaciju profesorica Renate Čale, Marije Vučić i Jasminke Petric. Crtež na coveru CD-a djelo je iznimno nadarene učenice 4. a odjela Katarine Barišić, a njezinu ideju je grafički obradila Marijana Pekas koja školi na ovakav način pomaže već godinama. Gospođica Ivana Bešlić s Radija Plus odabrala je sve glazbene podloge i još jedanput joj zahvaljujemo na angažmanu. Od velike nam je pomoći bio i fra Mario Knezović koji je odradio velik, neprocjenjiv posao u organizaciji snimanja CD-a te njegovu umnažanju. Djelatnicima Radija Mir Međugorje nikada nećemo moći dovoljno zahvaliti: glavna urednica Sanja Pehar, producent Luka Rupčić, tehničar Anton Vasilj i novinar Dragan Soldo zadužili su nas za vjekove.

Promociju ćemo zaključiti ugodnim druženjem u predvorju kinodvorane uz klapsku pjesmu i slasne hercegovačke zalogaje, za što se kao donator pobrinuo svadbeni salon Bagušić. Zahvaljujemo vlasniku, gospodinu Ivanu Petricu.

Uvjereni smo da ste, dragi sugrađani, kolege prosvjetari, bivši i sadašnji učenici, roditelji, prijatelji škole i lijepe riječi, pronašli dovoljno razloga za nazočiti ovom velikom događaju i postati vlasnicima svog primjerka CD-a „Glasi u buri". Veselimo se vašem dolasku!


loading...