Uskoro prodaja dionica Hercegovina osiguranja

Time je zapravo započeo proces o kojem je naš list već ranije pisao, a koji se odnosi na činjenicu da će se jedino prodajom prilično opsežne imovine Hercegovina osiguranja svim osiguranicima auto, životnog i drugih osiguranja namiriti novac koji potražuju. Prvi korak u dugotrajnom procesu, potvrdio je za naš list privremeni upravitelj Hercegovina osiguranja Ivan Krištić, odnosit će se na ponudu dionica ovog društva koje je imalo u Herbos fondu na Sarajevskoj burzi (SASE).

Čeka se realizacija

- Ovoj proces je u tijeku, trenutačno je na burzi te se čeka realizacija, naveo je Krištić, pojasnivši kako dionice još uvijek nisu u prodaji, budući je proces tek otvoren. Naime, zbog činjenice da promet vrijednosnim papirima ima svoju proceduru, ali i kompliciranost, s prodajom se još uvijek nije krenulo. 

Prije toga potrebno je izračunati cijenu dionica, nakon toga ih ponuditi na tržište, pa vidjeti tko će i što od zainteresiranih ponuditi, a tek onda krenuti u realizaciju procesa prodaje. No, bez obzira što bi prodaja dionica mogla krenuti dosta brzo, svi oni koji traže svoj novac u Hercegovina osiguranju morat će se strpjeti još nekoliko mjeseci. Krištić je pojasnio kako još uvijek traje razdoblje u kojem osiguranici prijavljuju svoja potraživanja; posljednja objava oglasa je bila 15. veljače, a zakonski je rok 90 dana, tako da oni to mogu učiniti još do 15. svibnja. Radi se o potraživanjima na osnovi osiguranja, šteta, tu su također različiti dobavljači kao i iznajmljivači poslovnih prostora. Svi oni imaju jasno definiran rok i tek kada on sredinom svibnja istekne, zakazuju se ročišta i svi oni zahtjevi koji su osnovani bit će uvaženi tako da se može krenuti s isplatama, potvrdio je Krištić.

Novca će biti

Ipak, prioritet će biti osiguranici tako da će se od novca s računa osiguranja i imovine prvo namirivati oni, ali treba biti jasno kako se stručnjaci ipak ne usuđuju prognozirati koliko će cijeli proces trajati, a neki tvrde kako bi se moglo raditi o dvije do čak četiri godine. S druge strane još uvijek je nepoznato i koliko zapravo novca duguje Hercegovina osiguranje. Kap koja je prelila čašu dugogodišnjem lošem poslovanju bile su brojne tužbe koje od početka prošle godine pristižu na adresu ovog društva, a najveći broj se odnosi na naplatu polica životnog osiguranja. Prema nekim procjenama, samo za police životnog osiguranja Hercegovina osiguranje duguje oko pet milijuna maraka. Treba kazati kako je poznato da najveći dio novca potražuju radnici Elektroprivrede HZ HB, Aluminija i HT-a Mostar, a tu je čak i oko 1000 auto šteta koje moraju obraditi i pokušati preko sporazuma o šteti namiriti potraživanja. Bez obzira na brojnost tužbi i potraživanja iz Hercegovina osiguranja tvrde kako nikome neće ostati dužni i da imaju dovoljno imovine kako bi pokrili sva potraživanja. No, u rezervnom slučaju tu je i Agencija za nadzor nad osiguranjima u FBiH, koja ima zaštitni fond iz kojeg se mogu namiriti potraživanja. Ukoliko sve bude išlo prema planu, svi osiguranici koji potražuju novac isti bi mogli i dobiti u nekom razumnom roku. Međutim, odgovor na pitanje što s zahtjevima radnika koji već jedno vrijeme traže od institucija da istraže nelegalne radnje koje su se u posljednjih deset godina događale u Hercegovina osiguranju još nitko nije dao. Na kraju i radnici imaju pravo na osiguranje svoje egzistencije.

Kronologija

Agencija za nadzor osiguranja FBiH s ciljem financijske konsolidacije Hercegovina osiguranja i zaštite interesa osiguranika i oštećenika, 15. ožujka 2010. uvela je prinudnog upravitelja u ovo osiguranje. Nakon što su propale sve mogućnosti prodaje Hercegovina osiguranja, Agencija za nadzor osiguranja Federacije BiH 14. listopada je Hercegovina osiguranju oduzela odobrenje za rad za obavljanje poslova životnog i neživotnog osiguranja. Zabranjeno je i izdavanje novih polica osiguranja te raspolaganje ukupnim sredstvima društva. Nakon oduzimanja odobrenja pokrenut je postupak posebne likvidacije.

Na računu osiguranja, koji je po nalogu Agencije za nadzor nad osiguranjima već duže vrijeme blokiran, ima novca. Također, Hercegovina osiguranje u dionicama ima nekoliko milijuna maraka, a posjeduje i imovinu u nekoliko gradova u BiH. Tu je upravna zgrada u Mostaru koja još uvijek nije dovršena, kao i objekti u Širokom Brijegu, u Čapljini i drugim gradovima.

Piše: Dario Pušić / dnevni-list.ba