Strah i oprez u Mostaru: Policija spremna za utakmice doigravanja

Ultras - Zrinjski, Gradski derbi, Red Army, Zrinjski - Velež, Stadion HŠK Zrinjski, MUP HNŽ, bus derbi, GOŠK Gabela, napad, navijači, Mostar, navijački neredi, strah, policija
Iako policija tvrdi kako nema nikakvih najava eventualnih navijačkih nereda, Mostarcima su još svježe slike masovnih nereda iz 2008. nakon utakmice između Hrvatske i Turske kada je policija borbenim vozilima morala zaustavljati 2000 huligana.

Pripreme policije

Iz mostarske policije kažu kako spremno dočekuju nadolazeće utakmice doigravanja za europsko nogometno prvenstvo, a do sada nema nikakvih informacija da bi moglo doći do bilo kakvih navijačkih izgreda. Ipak, imat će raspoređene pojačane ophodnje koje će se brinuti za sigurnost građana i njihove imovine.
Dragan Jelonjić, načelnik Policijske uprave Mostar, kazao nam je kako će se danas održati sastanak gdje će se u detalje dogovoriti sve policijske mjere osiguranja dviju navedenih utakmica. Nadalje, on naglašava kako će, s obzirom na značaj utakmica, sve ono što se ranije događalo i policijska iskustva, PU Mostar pojačati osiguranje gradskog područja.
- To se posebno odnosi na dijelove grada u kojima postoji najveća mogućnost da navijačke skupine dođu u sukob, a posebnu pozornost obratit ćemo na ugostiteljske objekte u kojima će se gledati utakmice, kazao nam je Jelonjić. Na samom terenu bit će dovoljan broj policajaca koji će se brinuti za očuvanje javnog reda i mira. Također, on ističe kako za sada nema nikakvih naznaka navijačkih nereda tako da i s te strane nema apsolutno nikakvih podizanja tenzija.

Hrvati vs. Turci

"Pakao u Mostaru", "Masovna tučnjava navijača i policije", "Ozlijeđeni deseci policajaca i izgrednika", samo su neki od novinarskih naslova nakon posljednje utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Turske. Grad na Neretvi, iako mu navijački neredi nisu strani, ne pamti izgrede kakvi su se dogodili nakon utakmice između ovih takmaca na Euru 2008. u Austriji. Zbog navijačkih nereda koji su izbili te noći običnim građanima se ledila krv u žilama, a grad je bio preplavljen polomljenim staklom, stolicama, bakljama... Na teren su izišle stotine policajaca, koji su bili prisiljeni izvesti i borbeno vozilo. Policija je tada uspjela spriječiti izravne kontakte stotine hrvatskih i, zanimljivo, stotine turskih navijača u Mostaru (?!), ali nisu uspjeli spriječiti divljanja po gradu. Prema kasnijim policijskim izvješćima, u neredima je sudjelovalo čak 2000 navijača s obje strane, koji su divljali nekoliko sati. Policija je sve uspjela smiriti kada je na teren izišlo oklopno vozilo te uz uporabu suzavca. Epilog nereda bilo je 16 ozlijeđenih policajaca i četiri izgrednika, oštećena su četiri policijska vozila i jedno specijalno borbeno policijsko vozilo, a pričinjena je velika materijalna šteta, privedeno je 16 osoba. Velikih nereda bilo je i u Čapljini, Stocu, Neumu i Čitluku, ali i diljem Srednjobosanske županije - Vitez, Bugojno, Travnik i Novi Travnik. I na tim područjima nanijeta je znatna materijalna šteta te je ozlijeđeno nekoliko policajaca i izgrednika.

Dnevni list