Pozdravni govor dekana FPMOZ-a Maria Vasilja

Prenosimo pozdravni govor dekana FPMOZ-a Maria Vasilja:

Dobro došli u akademski svijet i naš fakultet Prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti.

Hvala Vam što ste za vlastiti studij izabrali ovaj naš fakultet. Sretni smo što ste nam se pridružili i što ste uvjereni da ćete na ovom fakultetu steći znanje i kvalitetu. Vjerujem da je vaš izbor potaknut našim sklonostima i našim sklonostima, u skladu sa svojim interesima. Isto tako sam uvjeren da su mnogi od vas odabrali ovaj fakultet jer su upoznali nekoga tko je studirao, i još uvijek studira na ovom fakultetu. Stoga dopustite mi da zahvalim svim onim studentima ranijih generacija koji su pronijeli glas o našem i svom fakultetu. Sve to skupa ne bih bilo moguće da nije bilo vrijednog i marljivog rada naših profesora, asistenata i suradnika kojima i ovaj put zahvaljujem na već postignutim rezultatima i svemu onome što su napravili na našem fakultetu.

Još davno je pripovijedao Platon svima koji su ga htjeli čuti o važnosti mozga. Naime, uvjeravao je Atenjane da je izvjesno ako Atena ne bude obučavala svoje postolare da bi atenjani hodali bosi. Isto tako je rekao da ako Atena nema dobrih učitelja,  Atene neće ni biti.

Ako ne bi dobrih učitelja bilo Hrvata, onda ni Hrvatskog naroda u BiH sigurno ne bi bilo. Ja sam siguran, kao i većina vas koji ste ovdje pristigli da Hrvati ne trebaju sumnjati u svoju budućnost, jer Sveučilište u Mostaru uistinu je pokretač snage i sigurnosti i opstojnosti Hrvata na ovim prostorima. To je zato što je Sveučilište u Mostaru jedino sveučilište u Bosni i Hercegovini na kojem se nastava izvodi na Hrvatskom jeziku. Svaki asistent, svaki profesor i svaka knjiga izbor je vaših budućih spoznaja. Svaka služba na našem fakultetu od referade do ureda prodekana i dekana vama su na usluzi. Student dok ispunjava svoje obveze ima pravo tražiti sve i svi mi koji smo na fakultetu moramo biti na usluzi studentima. Danas sam rekao i to ću ponoviti, na prvom mjestu u svemu na fakultetu moraju biti student i fakultet. Na drugom mjestu su profesori i asistenti te vanjski suradnici, a na trećem mjestu sve ono što ostaje svima nama. Nikada se ne smije desiti da naši osobni interesi budu na prvom mjestu.

U neka stara vremena kralj je sjeo na svoju funkciju i umislio se da je sam sebi dovoljan. Jedna njegova suvremenica bila je uporna da je kralj primi, ali on nije imao volje i vremena da ikoga primi. Prilikom prolaska kroz grad zaustavila je njegovu kočiju na mostu i upitala ga zašto je ne želi primiti. On je rekao lakonski: Nemam vremena, a ona mu je odgovorila da ako nemaš vremena onda i ne trebaš biti kralj.Ja vam sa ove pozornice poručujem, svi oni koji nemaju vremena za studente, počevši od vaših asistenata, profesora, naših suradnika, referade, stručnih službi neka to mjesto prepuste onima koji će imati vremena za vas na čelu sa mnom, i ja ponovo naglašavam: Vrata ureda dekana su širom otvorena za vaše upite i za vaše probleme i potrebe.

Svako vam dobro i dobro došli u akademski svijet Sveučilišta u Mostaru

HERCEGOVINA.info