HDZ-ovog kandidata za dijasporu rektor Tomić i Čović okitili darovima na mostarskom Sveučilištu

Zvonko Milas na Sveučilištu u Mostaru
SumSova

Državnik tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas ukazao se na mostarskom Sveučilištu, kako se navodi, u okviru službenog posjeta Bosni i Hercegovini.

Lukrativni posjet Milasa koji obnaša takvu funkciju bio bi poželjan u svako doba godine, no ovaj posjet se mora izdvojiti zapravo kao politička kampanja dotičnog koji predvodi HDZ-ovu listu za XI. izbornu jedinicu (za dijasporu) na predstojećim hrvatskim parlamentarnim izborima.

Zvonko Milas kampanja

Zvonko Milas na Sveučilištu u Mostaru

Da bi posjet dobio sve elemente političke kampanje žestoko se potrudio rektor Zoran Tomić koji izgleda da više nema nikakvog motiva barem nominalno se prikazati kao politički neutralna osoba jer je ovo po tko zna koji put javna agitacija HDZ-ove mašinerije kada je u pitanju mostarsko Sveučilište koje on godinama predvodi.

Rektor Tomić je još 2018. sa svojim suradnicima i vodstvom mostarskog Sveučilišta iskazao javnu podršku Draganu Čoviću i HDZ-u BiH što je nepojmljivo za najviša institucionalna tijela, a Zoran Tomić je također i autor političkog programa bivše HDZ-ove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Sveučilište u Mostaru i HDZ BiH

Sveučilište u Mostaru i HDZ BiH

Sveučilište u Mostaru i HDZ BiH

Sveučilište u Mostaru i HDZ BiH

Sveučilište u Mostaru na svojim stranicama pohvalilo se posjetom Milasa, a kako su naveli, uže društvo su mu pravili Dragan Čović i Mario Kordić. Dok je doktoru (Kordiću) izostala titula u opisu, sa Sveučilišta su naglasili da je Dragan Čović akademik. Brzim 'guglanjem' može se utvrditi da je upravo mostarsko Sveučilište jedna od rijetkih institucija koja Draganu Čoviću tepa nadimkom akademika.

Da se ne radi o posjetu koji će ostaviti nekog konkretnog traga ili plodova nego o političkoj kampanji tjedan dana prije izbora, najbolje svjedoči okupljena svita s fotografije na kojoj se mogu vidjeti kandidati s HDZ-ove liste za dijasporu, kao i pojedini vijećnici lokalnog HDZ-a u Gradskom vijeću.

Državni tajnik Milas i odnedavno službeno HDZ-ov kandidat za hrvatski Sabor, prema navodima SumSove, ostao je impresioniran viđenim na mostarskom Sveučilištu. Iako sigurno ima elemenata gdje može biti impresioniran, pogotovo s naglaskom na potencijal IT infrastrukture, Milas je od 2016. godine na čelu Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske pa je malo nejasno čime je mogao biti impresioniran ako je osam dosadašnjih godina trebao skrbiti i biti upućen u rad jednog od najbitnijih tijela hrvatskog naroda u BiH. Porazno bi bilo da je tek sad vidio ono u što Hrvatska godinama ulaže pa da je mogao ostati impresioniran.

Zvonko Milas na Sveučilištu u Mostaru

Najkonkretnije i najkorektnije što može izaći iz ove političke manifestacije u sunčanom proljetnom Mostaru su darovi Milasu koji će se iskoristiti za humanitarni događaj kojim će se pomoći studentima s invaliditetom Sveučilišta u Mostaru. Tako su državnom tajniku koji viri s jumbo plakata diljem Hercegovine uručene rukometna i nogometna lopta, kao i dres Nemanje Bilbije koji će biti dijelom humanitarne aukcije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.