NA ŠTO TROŠI REKTORAT? Spavaju kraj Trga bana Jelačića, a evo gdje se sve jelo i pilo prošle godine

Sveučilište u Mostaru javne nabavke

Sveučilište u Mostaru početkom godine objavilo je godišnju obavijest o dodjeli ugovora za usluge hotelskog smještaja i ugostiteljskih usluga u zemlji i inozemstvu, a kako je razvidno u dokumentaciji na te usluge potrošeni su deseci tisuća maraka.

Kada su u pitanju hotelijerske usluge, mostarsko Sveučilište je koristilo više ponuđača kroz proteklih 12 mjeseci. Među inozemnim smještajima najfrekventniji su zagrebački hoteli Dubrovnik, International i Westin u kojima noćenje, po dostupnim podacima više booking agencija, košta oko 200 maraka za noć.

Hotel Dubrovnik je jedan od najpoznatijih zagrebačkih hotela, a specifičan je što se praktično nalazi na samom trgu bana Josipa Jelačića. Hotel Dubrovnik otvoren je 1929. godine, a okružen je svim većim turističkim znamenitostima i raznim parkovima i šetalištima s barovima i restoranima. U neposrednoj blizini objekta nalaze se zagrebačka katedrala, slikovita tržnica Dolac na otvorenom i Ilica, glavna gradska trgovačka ulica.

Hotel Dubrovnik

Hotel Dubrovnik

Hotel International iz Miramarske ulice nalazi se na dobroj lokaciji u zagrebačkom poslovnom centru, na pješačkoj udaljenosti od stare gradske jezgre. Botanički vrt u Zagrebu udaljen je 1 km, a Zagrebačka katedrala 2 km od objekta International Hotel. Do Cvjetnog trga ima 1,6 km od objekta. Zračna luka Zagreb nalazi se na 18 od objekta.

Hotel International

Hotel Westin iz Donjeg Grada možda je zvučno najpoznatiji, a cjenovno je i najskuplji od navedenih. Ovaj hotel s 5 zvjezdica nalazi se na pješačkoj udaljenosti od centra grada i kafića s vanjskim terasama. 

Hotel Westin

U godišnjem izvješću su prikazani precizni troškovi hotelskih usluga, a među njima se najviše izdvajaju stavke 'media konzalting' iz Rijeke kojim je za smještaj plaćeno oko 1870 maraka, u Budvanskoj rivijeri je smještaj koštao 2.762 maraka. Članovi Rektorata Sveučilišta ili profesori koji su koristile usluge smještaja također su boravili u hotelu Moskva za kojeg nije navedeno gdje se nalazi. U dokumentaciji nije prezentirano na koji se hotel odnosi, a u nadi da mostarski profesori nisu odsjedali u Rusiji za vrijeme agresije na Ukrajinu, pronašli smo istoimene hotele u Banjoj Luci i Beogradu. 

Od mostarskih ugostiteljskih objekata najviše su korištene usluge Hotela Mostar, a za osam boravaka isplaćeno je više tisuća maraka.

Javne nabavke mostarskog Sveučilišta by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Sveučilište u Mostaru je u razdoblju od veljače 2023. do prosinca 2023. koristilo 176 usluga kada su u pitanju ugostiteljski objekti. Kao i kod hotelskih usluga, ovdje su ugovori dodijeljeni više ponuđača.

Među onima s povećim računima ističu se restoran 'Kod Cige' u Pologu, mostarski restorani Infuzija, Karting i Mateo, a nerijetko se svraćalo i 'U Libre'. 

Iće i piće kod inženjera i programera

Popis od 176 ugostiteljskih objekata proteže se na 7 stranica, no među njima ima i dosta nejasnoća poput tvrtki 'Unoprojekt' iz Gruda te 'Reports' iz Čitluka kojima se platilo tisuće maraka za ono što se u natječajnoj dokumentaciji naziva 'javnim pozivom za nabavu ugostiteljskih usluga za potrebe ustrojbenih jedinica i Rektorata Sveučilišta u Mostaru'.

Skoro 10 tisuća maraka je dobio grudski 'Unoprojekt' za ugostiteljske usluge iako im je, po javno dostupnim podacima, osnovna djelatnost inženjerske usluge. Apsolutni rekorder javnih nabavki kada je riječ o ugostiteljskim uslugama je 'REPORTS' iz Čitluka kojem je Sveučilište platilo preko 15 tisuća maraka u 23 prošlogodišnja korištenja njihovih usluga. Prema podacima s Companywalla, djelatnost tvrtke je računalno programiranje, no oni su i vlasnici kantine na Filozofskom fakultetu, gdje je prije bio caffe bar 'Fenix' pa se vjerojatno može raditi o catering uslugama za potrebe fakulteta.

Javne nabavke Sveučilišta u Mostaru by Uredništvo hercegovina info on Scribd

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.