Mostar: Započeli "Dani fra Didaka Buntića"

Drugog dana programa, na platou ispred župne crkve u Gradnićima, gdje je upriličeno svečano otvaranje manifestacije, okupljene je pozdravio gradnićki župnik fra Mate Dragićević.

Među brojnim uzvanicima i gostima bili su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Velimir Pleša i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Didakove dane otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je svom u prigodnom govoru naglasio kako je više puta rekao kako nema uzora u svom radu, osim svoje majke i dragog Boga, ali bi rado potpisao sve što je velik fra Didak učinio za ovaj kraj i ove ljude.

"Fra Didak pripada plejadi hrvatskih velikana, on je svojim djelima zadužio ne samo hercegovački kraj nego i cijeli hrvatski narod, odnosno hrvatsku kulturu uopće. Fra Didaku je 1932. godine Zagreb u čast dodijelio ulicu u širem središtu grada. Ovaj velikan trajno je povezao Zagreb i Hercegovina. Na nama je da razvijamo i njegujemo te spone i dalje", kazao je tom prigodom zagrebački gradonačelnik.

Istodobno je gradonačelnik obećao kako će Zagreb kao i do sada na razne načine podržavati sve stručne skupove i kulturne manifestacije posvećene fra Didaku Buntiću.

"Fra Didak je naše zajedničko nacionalno blago, uzor i putokaz. I ako je rođen prije 140 godina njegova djela i danas su više nego aktualna. Iskreno se nadam da će dio novoizabranih narodnih zastupnika na upravo održanim izborima u fra Didaku naći svog uzora te odlučno i vizionarski u zajedništvu sa svima kojima je na srcu opće dobro poput fra Didaka raditi za svoj hrvatski narod", kazao je Bandić.