Mostar: Rasvjetljavanje sukoba policije i navijača čeka izbor novog komesara

Policija, navijači
Cijeli slučaj izazvao je oštre rasprave i na prošloj sjednici Skupštine HNŽ-a kad je zastupnik

Zijo Mušić iz Kluba Bošnjaka priložio CD sa snimkama koje su, po njegovim riječima, dokaz da je policija prilikom suzbijanja nereda prekoračila svoje ovlasti.

No cijeli slučaj ostat će pod velom tajne sve dok se ne izabere novi komesar policije HNŽ-a, kazao nam je glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Srećko Bošnjak.

Imenovanje komesara

- Mi imamo propisane zakonske mehanizme za kontrolu zakonitosti uporabe fizičke sile i drugih sredstava prinude. Ako odgovarajuća skupštinska tijela traže da se provjeri je li došlo do prekoračenja ovlasti kada je u pitanju ponašanje policajaca, mi ćemo to izvršiti.

Međutim,onaj tko je najkompetentniji o tome davati komentare i ocjenu, to je policijski komesar, kojeg trenutačno nema. Znači, morat ćemo sačekati da on bude izabran i obavi svoje dužnosti u skladu sa zakonom. Do tada mi možemo svu proceduru provesti, ali taj akt nema tko verificirati i potpisati, a to je do gospode u Vladi i Skupštini koja imenuje policijskog komesara, pojasnio je Bošnjak.

Podsjetimo da se zbog sukoba policije i navijača na mostarskim ulicama na prošloj sjednici Skupštine HNŽ-a zatražila tematska sjednica, koja nikada nije održana, što je otvorilo i brojna pitanja o sigurnosti građana u Mostaru i cijeloj županiji. S druge strane, neki smatraju da je cijela priča dobila političke konotacije, kao i sam izbor policijskog komesara, te su pojedinci na ovome slučaju počeli prikupljati predizborne političke bodove, dok su drugi izrazili bojazan da bi cijela priča mogla umanjiti djelotvornost specijalne policije.

Moguće posljedice

- Svakako da ne smije biti prekomjerne primjene sile od policije, ali isto tako moramo biti svjesni da i policajci imaju emocije. Moram podsjetiti da je to jedna od najučinkovitijih službi u HNŽ-u, te kako je intervencija specijalne policije u Stocu prije pet godina učinkovito umanjila huliganstvo na ulicama i dovela do toga da je sada zanemarivo, kazao je zastupnik SDP-a u Skupštini HNŽ-a Nerin Dizdar. Slučaj, koji se dogodio u Mostaru, kako kaže, treba svakako detaljno ispitati, ali pri tome nikako narušavati integritet specijalnih postrojbi, jer bi u protivnom moglo doći do umanjenja njihove učinkovitosti.

- Postoji opasnost da će te jedinice postati sputane i da će policajci doći u situaciju da kad izvuku pendrek razmišljaju hoće li zbog toga biti sankcionirani, pojasnio je Dizdar.

Dnevni list