Mostar po drugi put domaćin Craft beer Festivala u BiH

Craft beer Festival
Na drugom BiH Craft beer-u će sudjelovati preko 20 izlagača iz naše države, Hrvatske i Srbije, a očekuje se više od 50 vrsta piva. Ulaznice se mogu kupiti putem web-a kupikartu.ba, a svi zainteresirani više informacija mogu pronaći na Facebook stranici BiH Craft beer Festival, piše dnevni-list.ba.

Prvi festival

Na prethodnom festivalu u Mostaru se predstavilo 15 craft pivara sa područja bivše Jugoslavije koji su izložiti svoje proizvode, a posjetitelji su imali priliku probati više od 20 vrsta craft piva. Svi zainteresirani su imati priliku vidjeti kako se pravi pivo, ali i degustirati ga. Isto će moći činiti i ovaj put.

Pojam craft brewing se odnosi na manufakturno (ručno) pivarstvo neovisnih pivara, a homebrewing u doslovnom prevodu znači kućno pravljenje piva.

I iako je tek relativno u začetku, zajednica ljubitelja piva i homebrewera u BiH u posljednjih nekoliko godina polako napreduje, a zaljubljenici u pivo se okupljaju i razmjenjuju iskustva na povremenim druženjima.

Kućno pravljenje

Homebrewing, u prevodu na naš jezik, znači kućno pravljenje i kuhanje piva i kao takav postoji još od vremena Vikinga gdje su porodice kuhale svoje pivo, u čemu su prednjačile žene.

Pokret homebrewing, koji je nastao šezdesetih godina prošlog stoljeća u Americi kao odgovor velikim industrijskim pivskim koncernima koji su masovno nudili loša piva, te koristili nekvalitetne, zamjenske i manje vrijedne sirovine i mnoge dodatke koji uništavaju pivo (poput riže ili kukuruza), danas je zavladao cijelim svijetom.

Homebrewing je ekspandirao u zadnjih 10 godina, te je od hobija postao globalni pokret koji se nametnuo kao sve ozbiljnija konkurencija komercijalnim i industrijskim pivovarama. Mikro pivovare, kojima prethodi homebrewing, bilježe stalni porast.