MNOGIMA OMILJENO PIĆE Evo kako ispijanje piva utječe na zdravlje crijeva

Pivo
Ilustracija/Unsplash

Osim što je zadovoljstvo za nepce, pivo je također predmet znatiželje znanstvenika. Neka istraživanja otkrila su zanimljive koristi piva za imunosni sustav i crijevni mikrobiom.

Pivo je jedno od najčešće konzumiranih pića te zauzima drugo mjesto nakon vode i čaja.

U drevnim sumerskim i babilonskim kulturama bilo je prihvaćeno kao glavno i gotovo božansko piće. Tijekom drevnih kineskih pogrebnih rituala i vladavine faraona pivo se dijelilo radnicima, a redovnici su ga proizvodili tijekom srednjeg vijeka.

Danas, pivo privlači pozornost ne zbog svojih psihofarmakoloških ili društvenih karakteristika, već zbog svojih funkcionalnih aspekata. Istraživanja mikroorganizama, polifenola, dijetalnih vlakana i melanoidina koje pivo sadrži pokazuju kako zajedno djeluju s crijevnom mikrobiotom i potiču zdravlje na različite načine u tijelu.

Blagotvorno djelovanje

Pivo, kao tradicionalno fermentirano piće, obiluje esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim tvarima koje igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija ljudskog tijela.

Polifenoli prisutni u sladu i hmelju piva također su važni aktivni spojevi koji blagotvorno djeluju na crijevni mikrobiom, pišu Vitamini.hr.

Prethodna istraživanja su se usredotočila na to kako ove bioaktivne tvari iz piva mogu pomoći u sprečavanju arterioskleroze i srčanih bolesti, za poboljšanje cirkulacije krvi, kao podrška imunosnoj funkciji za poticanje antioksidativnih i protuupalnih učinaka i za poticanje proizvodnje estrogena.

Umjerena konzumacija utječe na imunosni sustav

Proučavajući prethodna istraživanja na životinjama i ljudima, kineski znanstvenici su otkrili kako niska ili umjerena konzumacija piva, s alkoholom ili bez njega, podržava zdravu imunosnu funkciju.

Kada se pivo konzumira umjereno, primjećuje se da fenoli i druge hranjive tvari iz piva potiču razvoj korisnih bakterija u crijevima, izazivajući niz protuupalnih, antioksidativnih i imunomodulatornih učinaka.

Ovaj pregled istraživanja sugerira da se poboljšanja u imunosnom sustavu mogu pripisati interakciji između polifenola piva, vlakana i etanola jer zajedno potiču razvoj crijevnog mikrobioma.

Unatoč tome, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila moguća upotreba piva kao regulatora mikrobioma u budućnosti.