Galerija Aluminij ugostila samostalnu izložbu mostarskoga ak. slikara Željka Korena

Mostar, Izložba, Izložba slika, Galerija Aluminij, željko koren, aluminij, aluminij izložba, Galerija Aluminij, željko koren
Svečano je, pred mnoštvom posjetitelja, otvorena samostalna izložba 20 slika ovoga mladog Mostarca za kojega je rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka, proglašavajući izložbu otvorenom, poručio kako predstavlja napredan mlađi stvarateljski naraštaj, prepoznat i izvan granica BiH.

- Dulje od jedne godine poslagivali smo vrijeme i obveze i, evo, Korenova su djela konačno u njegovu rodnomu gradu, na zidovima Aluminijeve galerije, a najesen će i pred zagrebačko likovno općinstvo - kazao je Juka, dometnuvši kako su radovi nastajali 2015. i 2016. godine, u tehnici akrilik na platnu.

Izložba nema poseban naziv jer, kako sam autor kaže, na platnima su prikazane skice iz njegova života, te je dostatno samo ime Željko Koren.

- Svakoj od slika imenom je godina njezina nastanka i upravo zato izložbi, kao takovoj, nisam odredio posebno ime. Ovo je nastavkom jednoga niza slika u kojima se bavim svojim životom. Nastojim vizualno prikazati problematiku koja me opterećuje, a to je pogled na svoju prošlost i svaki ovaj rad prikazuje po jednu skoro izgubljenu uspomenu. Zapravo, nadomještam rupe u sjećanju stvarima koje sam izmislio. Teme koje obrađujem naizgled su nebitnim djelićima jednoga života, većinom sitnice, ali se zapravo one najdublje urežu u nas. To su trenuci života koji su pomalo banalnima, a uhvaćeni su u spoju s nekakovom maglom koju svatko ima kada se prisjeća svojih uspomena. Ja sam tu maglu pokušao prikazati preko mrlji, šara, točkica i svjetla koje jede sve stvari, a ostaju samo sitnice - kazao je Koren.

Dubrovački likovni poznavatelj Andrija Seifried, inače pisac kataloškoga osvrta na Korenov postav, ističe kako ga se dojmila slikareva minucioznost pristupa temi koja odražava slikarski talent koji se rijetko susreće na ovim prostorima.

- Željko je slikar memorije, slikar nostalgije, upravo onaj koji podjednako uspješno i izuzetno osjećajno stvara i pokazuje svoj svijet u većemu formatu akrilika na platnu, ne oduzimajući mu ništa od one minucioznosti na koju smo kod njega, u manjem formatu, naviknuli. Naprotiv, upravo ovdje ta njegova zaokupljenost motivom, sazdanim od nostalgije, ali i realnosti, treperi u iščekivanju nepoznatoga, kod čega se iluzionistički taj njegov pointilizam i izuzetan kolorit nalaze u službi ugođaja, iza kojega se krije ta nostalgična priča - pojasnio je Seifried, dodajući kako novija kreativna etapa Korenova slikarstva nosi jaku ispovjednu notu autora koji spaja imaginarno sa stvarnim.

- Umjetnik materijalizira svjetlost koja postaje središtem zbivanja na samoj slici, ishodištem života na ovomu našem planetu, a likovi samo naglašavaju, ali ni u kojemu slučaju ne predstavljaju, puku ilustraciju već jasno određenu znakovitost. Usredotočenost i smirenost na Korenovim slikama, te njegovi izuzetno kadrirani prodori svjetlosti još impresivnije naglašavaju čistoću njegova umjetničkog izričaja - završio je Seifried.

Inače, Željko je Koren rođen 1983. godine u Mostaru. Nakon završene Srednje likovne škole Gabrijela Jurkića, godine 2007. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, pod vodstvom prof. Antuna Borisa Švaljeka, gdje je 2009. završio i poslijediplomski studij Ars Sacra, pod vodstvom prof. Ante Kajinića. Izlagao je dosad na 12 samostalnih i na 67 skupnih izložbi u BiH i u Hrvatskoj. Članom je Društva hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH, likovne skupine Čičak i multimedijalne likovne skupine naziva Nismo se dogovorili oko imena.

Izložba ostaje dostupnom za besplatno razgledanje do 24. lipnja.