KRAH U SUSJEDSTVU Gigant ugasio preostalih 12 ćelija za proizvodnju aluminija

Proizvodnja aluminija

Kombinat aluminija Uniprom ugasio je u ponedjeljak i preostalih 12 ćelija u pogonu Elektrolize, čime je nakon 52 godine prestala proizvodnja primarnog aluminija u Crnoj Gori, saznaju Vijesti.

U KAP-u su ostali raditi pogoni za proizvodnju bileta-trupaca i silumina-legura, a tvronica će za potrebe njihove proizvodnje uvoziti aluminij. Kombinat je većinu ćelija za proizvodnju ugasio u prosincu 2021. godine, kada je Elektroprivreda odbila opskrbljivati strujom po dotadašnjim cijenama od 44 eura za megavat sat jer su na burzi iznosile i preko 200 eura.

Gašenjem preostalih ćelija u Elektrolizi bez radnog mjesta ostaje oko 50-ak radnika, od kojih najveći dio može otići i prijevremenu mirovinu kada na snagu stupi izmjena zakona o mirovinskom osiguranju.

Iz Uniproma, koji je vlasnik KAP-a, Vijestima su odgovorili da je točno da su zaustavili proizvodnju u elektrolizi, ali da će kao i uvijek voditi računa da radnici ne trpe posljedice.

2Štetu će na sebe preuzeti tvrtka kao i do sada, ona je velika, ali zbog bestijalnih napada na tvrtku i vlasnika pokrenuli smo incijativu pred Europskom energetskom zajednicom da otvori istragu i utvrdi činjenice na koje se pozivamo, a za koje tvrdimo da su istinite i potpuno potvrđene od strane ovlaštenih verfilkatora Europske unije. Vlada je nezakonito oduzela emisijske kredite Unipromu, a dodijelila ih EPCG-u, suprotno direktivi Europske unije. Europska energetska zajednica je već pokrenula postupak, šteta se mjeri u desetinama milijuna eura, a nakon što prispije izvješće Europske unije, nastavit ćemo s daljim aktivnostima. Ostale tvronice u KAP-u rade nesmetano", priopćeno je iz ove tvrtke koja je dio poslovne grupe biznismena Veselina Pejovića.