Fakultet postaje nova srednja škola

12.03.2019

Centar za psihološku podršku „Sensus" prati trendove odabira fakulteta mostarskih srednjoškolaca posljednih 6 godina.

Nedavna anketa među srednjoškolcima, pokazala je da većina mladih (čak 72%) namjerava nastaviti školovanje nakon srednje škole. Međutim, istovremeno samo 27% ispitanika je sigurno u odabir fakulteta nakon srednje škole, dok se 27% njih dvoumi između par fakulteta, a čak 46% maturanata ne zna uopće koji fakultet upisati.
Izgleda da je posljednjih nekoliko godina postalo uvriježilo mišljenje da mladi moraju ići na studij jer su bez diplome bezvrijedni. Zbog toga se velika većina mladih odlučuje na upis fakulteta poslije srednje.

Par generacija unazad, završena četverogodišnja srednja škola je garantovala dobar posao. Danas je gotovo nemoguće naći radno mjesto sa takvim kvalifikacijama, koje praktički gube smisao na tržišti rada.

Pri tome smo primijetili da veliki broj srednjoškolaca gleda jako usko na odabir fakulteta, postavljajući pitanje - šta je to što želim studirati, a ne šta je to što želim raditi u životu. Odnosno, studiranje, umjesto puta ka željenoj karijeri, postaje cilj sam za sebe. 

Takav stav nerijetko vodi ka razočarenju i frustraciji kada završe fakultet, jer shvataju da završen fakultet nije garancija za željeno radno mjesto.

Dodatni je problem zastario i nefunkcionalan obrazovni sistem, koji nije u skladu sa potrebama tržišta rada, zbog čega se mladi nalaze u situaciji da posjeduju diplomu, ali ne i vještine i kompetencije neophodne za stvaranje i napredak u karijeri.

Profesionalni razvoj ne prestaje odabirom zanimanja, on traje cijeli život, jer tokom života mijenjamo se mi, a i svijet oko nas. Za pomoć pri odabiru najadekvanijeg fakulteta i osmišljavanje plana za razvoj karijere, možete se obratiti stručnom timu u Centru za psihološku podršku „Sensus". (e-mail: [email protected] / +387 36 570 222).

Tagovi: fakultet Sensus

loading...