AFERA LAŽNE DIPLOME Fakultet iz Mostara pod istragom, na njemu je doktorirao i ravnatelj hrvatske Civilne zaštite

Damir Trut

U tijeku je golema istraga o izdavanju lažnih fakultetskih diploma. Akcija imena Klaster dospjela je u javnost nakon prošlotjednih uhićenja, a SIPA ju je u suradnji s Tužiteljstvom BiH provodila od 2021.

Pet uhićenih visokih dužnosnika sveučilišnih i fakultetskih ustanova u BiH, za koje je Tužiteljstvo zatražilo pritvor, pušteno je na slobodu i sud im je odredio tek kućni pritvor. Radi se o prvoosumnjičenom Dušanu Periću, Zoranu Kaliniću, Vladimiru Stojanoviću, Goranu Laloviću i Ljubiši Todoroviću. Za još šest uhićenih nije ni zatražen pritvor, nego mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, koje je sud prihvatio, piše Index.

Diplome se kupovale i na benzinskim crpkama

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić, govoreći o slučaju, ustvrdio je da se u BiH diploma mogla kupiti i na benzinskim pumpama.

Prvotno je objavljeno da se istražuje šest privatnih visokih učilišta te da se radi o o Nezavisnom univerzitetu Banja Luka (NUBL), Univerzitetu za poslovne studije (UPS) Banja Luka, Internacionalnom univerzitetu u Brčkom, Internacionalnom univerzitetu Travnik te Visokoj školi za primijenjene i pravne nauke Prometej iz Banje Luke.

No, kako je objavio Inforadar.ba, koji u nastavcima donosi detalje afere, pod istragom su još tri visokoškolske ustanove - Univerzitet modernih znanosti "CKM" Mostar, Panevropski univerzitet Apeiron i Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment "PIM". 

Na CKM-u doktorirao Damir Trut

I sveučilište CKM, koje se našlo pod istragom, moglo bi biti zanimljivo hrvatskoj javnosti. Naime, upravo je na tom sveučilištu diplomirao šef civilne zaštite RH, HDZ-ov Damir Trut. Nacional je 2021. godine objavio kako, iako je CKM u rujnu 2014. dobio licencu za rad kao sveučilište, Trut je već u travnju 2016. tamo doktorirao na studiju koji traje tri godine. 

Agencija za znanost i visoko obrazovanje 12. veljače 2018. priznala je Trutu inozemnu visokoškolsku kvalifikaciju doktora znanosti menadžmenta sigurnosnim resursima iako Univerzitet modernih znanosti - CKM Mostar u tom trenutku još nije bio na popisu akreditiranih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Rješenje o priznavanju te diplome sa sveučilišta koje u tom trenutku još nije bilo na popisu akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH, prema pisanju Nacionala, potpisala je bivša šefica AZVO-a Jasmina Havranek, koja je podnijela ostavku nakon optužbi za sukob interesa. 

CKM, sveučilište iz Mostara na kojem je doktorirao Trut, tijekom 2019. prošlo je postupak vrednovanja kvalitete u kojem je donesen zaključak da sve propisane kriterije zadovoljava znatno ili u potpunosti, na temelju čega je dobilo dopuštenje za daljnji rad. 

Još jedan HDZ-ovac diplomirao na jednom od sveučilišta pod istragom

Još jedan HDZ-ovac na funkciji diplomirao je na jednoj od bosanskohercegovačkih visokoškolskih ustanova koje su se našle pod istragom. Radi se o Mariju Županu, zastupniku HDZ-a u Skupštini Grada Zagreba i potpredsjedniku zagrebačkog HDZ-a, koji je diplomirao na Internacionalnom univerzitetu Travnik. Župan je i savjetnik ravnatelja zagrebačkog Studentskog centra, zadužen za studentska pitanja. 

Hrvatska priznala 1166 diploma sa spornih sveučilišta

Kako je Telegramu potvrdila Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), od 2004. do 2022. priznali su 40 diploma s Univerziteta modernih znanosti "CKM" Mostar, 184 s Panevropskog univerziteta Apeiron iz Banja Luke te još 65 s Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment "PIM" iz Banje Luke, odnosno ukupno 289 diploma za tri sveučilišta za koja se naknadno otkrilo da su pod istragom. 

Ako se u obzir, dakle, uzmu priznate diplome s Nezavisnog univerziteta Banja Luka (NUBL), Univerziteta za poslovne studije (UPS) Banja Luka, Internacionalnog univerziteta u Brčkom, Internacionalnog univerziteta Travnik, Visoke škole za primijenjene i pravne nauke Prometej iz Banja Luke te s još tri sveučilišta za koja smo naknadno pitali – Univerzitet modernih znanosti "CKM" Mostar, Panevropski univerzitet Apeiron i Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment "PIM" – u Hrvatskoj je u posljednjih 18 godina priznato 1166 diploma sa sveučilišta koja istražuju vlasti BiH.