2. likovna kolonija Krešimir Ledić na FPMOZ Sveučilišta u Mostaru

ledić izložba

...i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru organizira 2. po redu likovnu koloniju „Krešimir Ledić". Likovna kolonija će se održati od 5. do 10. svibnja 2015. godine u Mostaru u kampusu Sveučilišta u Rodoču.

U okviru svog djelovanja kolonija će okupiti preko 40 umjetnika iz regije koji će u podneblju neobične ljepote, čudesnog ambijenta i nesvakidašnje stvaralačke atmosfere razmijeniti iskustva, ostvariti kontakte i stvarati likovna djela. Ovogodišnja tema likovne kolonije je „Lik i djelo fra. Didaka Buntića", s podtemama „Zemlja Hercegovina" i „Vode u kršu".

Važno je naglasiti da je i ova, druga po redu likovna kolonija uvrštena u službeni program XVII.-ih Dana Matice hrvatske Mostar - Mostarsko proljeće. U sklopu likovne kolonije održat će se i likovna radionica za djecu nižih razreda osnovne škole. Radionica se otvara prigodnim predstavljanjem slikovnice Fra Didak Buntić otac sirotinje autora Pere Petrušića i ilustratorice Anele Korać 7. svibnja 2015. u kampusu Sveučilišta u Rodoču u 14.00 sati. Uz druženje s ilustratoricom, akademskom slikaricom Korać, djeca će stvarati vlastite ilustracije uz stručno vodstvo studenata studija Razredne nastave i koordinaciju profesorice mr. art. Vesne Sušac.

Likovna kolonija je posvećena profesoru Krešimiru Lediću, koji je iza sebe ostavio neizbrisiv trag umjetničkim djelima koja će zauvijek živjeti. Akademiju primijenjenih umjetnosti završio je Beogradu, a do odlaska u mirovinu bio je redoviti profesor na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, gdje je obavljao dužnost pročelnika Studija za predškolski odgoj. Dana, 14. studenog 2012. Senat Sveučilišta u Mostaru dodijelio mu je počasno zvanje: Profesor emeritus. Profesor Ledić bio je doživotni član Accademia Italiana „Gli Etruschi" u Firenci, i to za „posebne zasluge na polju likovne kulture i znanosti, pedagoškog rada i umjetnosti".