FOTO  ŽUPA MEĐUGORJE: Upoznajte članove Udruge Kraljica Mira Podbrdo Bijakovići koji brinu o tisućama hodočasnika

Međugorje, hodočasnici

Početkom svakog mjeseca, točnije drugoga, deseci tisuća hodočasnika sa svih strana svijeta pristižu u maleno hercegovačko mjesto Međugorje kako bi prisustvovali Gospinu ukazanju. Svi oni dolaze tu kako bi čvrstom vjerom ostavili Gospi svoje potrebe, želje i nakane, ali i zahvale za sve ono dobro u njiovim životima.

Prema Plavome križu u Bijakovićima slijevaju se tako rijeke hodočasnika, a brojni od njih odluče pod vedrim nebom provesti noć u podnožju Brda ukazanja, kako bi bili što bliže Plavome križu. Tako je bilo i danas.

S obzirom na velike gužve, netko se mora brinuti i o redu ali i sigurnosti hodočasnika. Taj zadatak na sebe su preuzeli vrijedni članovi Udruge Kraljica Mira Podbrdo Bijakovići, redom župljani župe Međugorje. Prepoznati ih možete po žuto crvenim odorama. Povodom današnjeg ukazanja porazgovarali smo s nekima od njih i upitali ih kako je nastala njihova udruga.

-Udruga Kraljica Mira Međugorje je nastala sasvim spontano na zajedničkim sastancima župljana na kojima smo odlučili smo da zajedničkim snagama pridonesemo boljitku u našoj župi, kaže za Hercegovina.info jedan od članova ove udruge.

Koliko Udruga danas broji članova?

-Uglavnom nemamo određen broj članova niti se se tako grupiramo, ali opet smo svi tu kad je potrebno za bilo kakvu priliku koja će poboljšati stanje u našoj župi. No, ističem kako nebi bilo loše da se što više župljana javi i bude dio naše misije.

Početkom svakog mjeseca u župu Međugorje povodom ukazanja pristižu rijeke hodočasnika. Što je vaša glavna zadaća tog dana? Opišite nam malo sami dan ukazanja od ranoga jutra?

-Da dobro ste to rekli. To su rijeke hodočasnika koji su došli svojoj Majci Kraljici Mira izmoliti svoje molitve. Tako i mi već godinama pristupamo ovome što radimo jer najviše ljudi dođe sa raznim potrebama, pa tako i hodočasnici koji su dosli moliti za svoje bližnje. Obično se pripremamo po nekoliko dana za svako ukazanje jer se nije baš tako lako organizirati kada dođu mase hodočasnika iako stvarno i hodočasnici poštuju red.

U pravu smo ako kažemo da prednost imaju osobe s invaliditetom koje nerijetko na rukama nosite do Plavoga križa.

-Tako je, jer kao što sam rekao najviše hodočasnika dođe koji mole za svoje zdravlje a mi smo dužni to učiniti jer nije Gospa slučajno odabrala našu župu i donijela joj toliko milosti. Tako i mi jednostavno moramo svaki dan zahvaljivati Bogu i uzvraćati na takav način pomažući nemoćnima.

S kojim problemima se najčešće susrećete u svom radu i djelovanju?

-Sigurno gdje ima dobra ima i zla. Iako većinom sve prođe u najboljem redu, htjeli bi naglasiti da bude i onih koji nisu došli moliti nego krasti, no zahvaljujući prisustvu policije taj broj je sveden na minimum. Zato molimo sve hodočasnike da čuvaju svoje stvari, ne samo na Plavom križu nego i na Križevcu i u Župnoj crkvi.

Kako vam se zainteresirani mogu pridružiti?

-Kao što sam rekao za sada samo župljani župe Međugorje mogu sudjelovati u našem radu, i ovim putem pozivamo sve one župljane koji mogu neka nam se pridruže i pridonesu našem zajedničkom radu.

Sigurno je kako vam sav ovaj rad predstavlja veliku čast, obavezu i zadovoljstvo?

-Naravno da predstavlja čast i zadovoljstvo, jer nema mnogo mjesta koji imaju ovakvu milost da su prekriveni plaštom naše Gospe i Majke Kraljice Mira, zaključili su iz Udruge Kraljice Mira za Hercegovina.info.