Fra Damjan Perić, fra Tihomir Bazina i fra Dalibor Milas položili svečane zavjete u Međugorju

...odom iz župe svetog Ante na Humcu, u nazočnosti velikog broja vjernika i braće položili su svoje svečane zavjete.

Svečani procesijski ophod na čelu s križem u 18 sati ušao je u prepunu crkvu uz orguljsku pratnju.

Misno slavlje je predvodio provincijal fra Ivan Sesar u koncelebraciji s međugorskim župnikom fra Petrom, meštrom bogoslova fra Ljubom te još oko pedeset svećenika, od kojih je dvadeset bilo iz naše Provincije. Čitanja su čitali sami zavjetovanici. Nakon pjevanja evanđelja, slijedilo je prozivanje kandidata za svečane zavjete i njihov odgovor: Evo me! Kandidate je prozvao njihov meštar fra Ljubo Kurtović. Zatim se zavjetovanicima i svima nazočnima obratio provincijal svojom homilijom u kojoj je istaknuo radost zbog trojice braće i njihove odluke i hrabrosti da u ovom vremenu posustale ustrajnosti daju doživotne zavjete. „Svojim svečanim zavjetima vi preuzimate na sebe obvezu svaki se dan iznova opredijeliti za Isusa, svaki dan iznova ostavljati mreže poput onih ribara na Galilejskom moru, odricati se samih sebe i, povrh svega, svaki dan iznova uzimati svoj križ te slijediti Isusa.“

Nakon homilije uslijedio je obred zavjetovanja koji se sastoji od pitanja zavjetovanicima, litanija obreda redovničkog zavjetovanja i svečanog blagoslova zavjetovanika. Nakon zavjeta nazočna braća su čestitali ovoj mladoj braći.

Nakon ispovijesti vjere darove na oltar prinijeli su svečano zavjetovani. Ljepoti ovog liturgijskog slavlja i svečanog zavjetovanja uvelike su pridonijeli naši bogoslovi svojom liturgijskom asistencijom koju je vodio fra Vjekoslav Milićević, kao i bogoslovski zbor kojim je ravnao fra Branimir Novokmet, uz orguljsku pratnju fra Stanka Mabića, te pjevanje litanija i evanđelja fra Josipa Vlašića. Na slavlju su nazočili i postulanti i novaci sa svojim meštrima.

Sveta je misa završila svečanim blagoslovom i procesijskim ophodom, a čestitanje i zajednička večera upriličeni su u fratarskoj blagovaonici.

MIRIAM / Franjevci.info