FOTO  Hercegovački biciklisti pokrenuli rutu 'Franciscana', duga je 450 kilometara i povezuje franjevačke znamenitosti

franjevci,franciscana,biciklizam

Udruga „Hercegovinabike“ iz Mostara i Ured za Europske integracije Županije Zapadnohercegovačke pokrenuli su inicijativu za razvoj i promociju jedinstvene biciklističke rute pod nazivom „Franciscana“. Danas je ispred Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu startao biciklističko-rekreativni događaj pod nazivom "Franciscana", a koji ima za cilj promociju nove ciklo turističke ponude u Bosni i Hercegovini. Desetak biciklista krenulo je na put dug 450km, a na svom putovanju posjetiti će franjevačke samostane i muzeje kao jednu sasvim novu ponudu aktivnog i kulturnog turizma u Bosni i Hercegovini. 

"Inicijativa se odnosi na razvoj novog kulturno-turističkog proizvoda kroz umrežavanje Franjevačkih samostana, te muzeja/galerija koji su vezani za te Franjevačke samostane, u jedinstvenu biciklističku rutu pod nazivom „Franciscana“. Ideja za kulturno-turistički proizvod „Franciscana“ nastala je kao rezultat projekta razvoja ciklo-turizma u Županiji Zapadnohercegovačkoj „Cycling Rural“, koji je provodio Ured za europske integracije ŽZH, a sufinanciran od strane Europske unije u okviru programa Prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore", komentirao je Ivan Jurilj, direktor Ureda za EU integracije ŽZH.

„Franciscana“ je jedinstvena biciklistička ruta koja vas vodi kroz Franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini i s njima povezanu kulturno-povijesnu baštinu. Franjevci su na prostorima Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Slavonije prisutni još od 12tog stoljeća. Pored dušobrižništva Franjevci su širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela te čuvari kulturno-povijesne baštine. „Franciscana“ vas uvodi u svijet franjevačkog reda i djelovanja Franjevaca u BiH kao čuvara kulturno-povijesne baštine.

Stoga i važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da je kulturno-povijesna baština u Bosni i Hercegovini očuvana ponajviše zahvaljujući djelovanju franjevaca. Naime, velika većina muzeja/galerija/zbirki u Bosni i Hercegovini nastali su i razvijali se u okviru Franjevačkih samostana. Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je Franjevački muzej Humac u Ljubuškim koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu. Uzimajući u obzir činjenicu da regija Hercegovina te cijela Bosna i Hercegovina postaju poželjne i prepoznatljive kao biciklistička i turistička destinacija, stoga je za očekivati da će „Franciscana“ kao kulturno-turistički proizvod doprinijeti vrednovanju jedinstvene franjevačke kulturno-povijesne baštine u Bosni i Hercegovini.

"Cilj projekta „Franciscana“ je razviti tematsku biciklističku rutu koja će uvezivati Franjevačke samostane i s njima povezane kulturne institucije odnosno muzeje/galerije/etno zbirke/knjižnice i kroz koju će se na jedinstven način vrednovat franjevačka kulturno-povijesna baština u BiH. Kroz projekt će se razviti novi kulturno-turistički proizvod koji će doprinijeti afirmaciji i ostanku stanovništva u BiH, a posebno mladih koji će kroz ovaj kulturno-turistički proizvod eventualno prepoznati i poslovnu priliku", komentirao je Toni Zorić, predsjednik udruge HerzegovinaBike.

Promotivna tura će obuhvatiti sljedeće Franjevačke samostane i kulturne sadržaje: Franjevački samostan Uznesenja BDM i Franjevački muzej i galeriju u Širokom Brijegu, Franjevačka crkva i samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru, Crkva sv. Jakova Međugorje, Franjevački samostan sv. Antuna Padovanskog na Humcu i Franjevački muzej i galeriju Majka u Ljubuškom, Hrvatsku Franjevačku arheološku zbirku u Gorici u Grudama, Franjevački muzej „U kući ovca mojega“ u Posušju, Franjevačka kuća molitve Masna Luka, Franjevački samostan Uznesenja BDM i Franjevački muzej Rama-Šćit, Franjevački samostan sv. Petra i pavla i Franjevački muzej i galeriju Gorica u Livnu, Franjevački samostan sv. Ćirila i Meoda i Franjevački muzej „Fra. Jozo Kružić“ u Tomislavgradu.