Jubilarni 10. Didakovi dani od 10.-13. listopada u Gradnićima

fra Didak Buntić, fra Didak Buntić, didakovi dani, didakovi dani, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, Gradnići, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, Široki Brijeg, fra Didak Buntić - otac sirotinje i narodnog prosvjetitelja, didakovi dani, paoča, Ivan Vrljić, fra Didak Buntić
Kao i svi dosadašnji i ovogodišnji „Didakovi dani" u cijelosti biti posvećeni životu, liku u djelu istaknutog franjevca fra Didaka Buntića, rođenog 1871. godine u Paoči, župa Gradnići.

Za ovogodišnje jubuilarne 10. „Didakove dane" priprema se vrlo bogat, zanimljiv i raznovrstan kulturno-znanstveni i edukativni program posvećen poznatom broćanskom svećeniku, prosvjetitelju, ocu sirotinje i hercegovačkom velikanu fra Didaku Buntiću, koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda na ovim prostorima.

Kako je predviđeno, 10. „Didakovi dani" počet će u četvrtak, 10. listopada u 16,45 sati polaganjem svijeća i paljenjem svijeća kod spomen obilježja fra Didaku Buntiću u njegovoj rodnoj Paoči te u 17 sati sv. misom ispred replike fra Didakove rodne kuće, na kojoj će liturgijsko pjevanje predvoditi zbor Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba i i Veliki župni zbor župe Gradnići. Iste večeri u 20 sati u Majčinu selu u Bijakoćima koncert će održati učenici zagrebačke Glazbene škole Pavla Markovca i članovi HKUD-a „Didak" iz Gradnića.

Drugoga dana te manifestacije, u petak, 11. listopada, u 17 sati kod fra Didakova spomenika uz župnu crkvu u Gradnićima, upriličit će se svečano otvaranje 10. „Didakovih dana", a, kako je najavljeno, čast da to učini bit će ukazana gospodinu Velimiru Pleši, konzulu RH u Mostaru. Odmah potom u 19 sati u župnoj crkvi u Gradnićima dr. Ivo Banac održat će vrlo zanimljivo predavanja pod nazivom „Fra Didak Buntić u hrvatskoj povijesti". Pri čemu će u glazbenom dijelu programa nastupit ženska klapa „Smilje" iz Čitluka.

U subotu, 12. listopada u 16,00 u staroj crkvi u Gradnićima održat će se okrugli stol pod nazivom „Deset godina manifestacije „Didakovi dani", a tom će se prigodom promovirati notno izdanje B. Širole „U slavu fra Didaku Buntiću". Iste večeri u 18 sati održat će se tradicionalni „Koncert odabranih", na kojem će nastupiti najbolji glazbeni talenti više glazbenih škola iz BiH i učenici Glazbene škole P. Markovca iz Zagreba. Te večeri u 20 sati svečano će se predstaviti slikovnica o fra Didaku Buntiću autora Pere Petrušića, koju je ilustrirala Anela Korać.

Posljednjeg dana te kulturne manifestacije, u nedjelju, 13. listopada, u 17 sati, u župnoj crkvi u Gradnićima slavit će se sveta misa, a potom će se u 18,30 sati održati veličanstveni mimohod brojnih kulturno-umjetničkih društava od gradnićke župne crkve do obližnjeg Športskog centra „Didak" gdje će se u 19 sati upriličiti završna večer pjesme i folklora.

Treba istaknuti da će, uz sve Paočane i ostale župljane Gradnića, i ovogodišnjim 10. „Didakovim danima" nazočiti brojni pučani čitlučke i ostalih hercegovačkih općina, kako bi odali dužnu počast fra Didaku Buntiću, tom poznatom hercegovačkom franjevcu, profesoru, graditelju, prosvjetitelju, političaru, spasitelju sirotinje, provincijalu, vizionaru, neustrašivom vođi, istaknutom Brotnjaku i čovjeku velikog srca čiji lik i djelo jesu i trajno će biti uzor sadašnjim i svim budućim naraštajima Hrvata.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info