Iz Koprivničko-križevačke županije u Međugorje stiže "Pisanica od srca"!

Međugorje
Razlog dolaska gostiju iz Koprivnice je projekt „Pisanica od srca“ kojeg organizira Turistička zajednica Koprivničko – križevačke županije, a ove godine jednu pisanicu poklanjaju upravo Međugorju.
 
Gosti su načelnika Jerkića upoznali sa projektom i među ostalim rekli:
"Nakon što smo uspjeli u nakani da poklonimo jednu veliku pisanicu Svetom Ocu, želja nam je pokloniti jednu „Pisanicu od srca“ i Međugorju."

Koprivničko –križevačka županija je vrlo poznata po naivnoj umjetnosti koja je raširena po cijelom svijetu. Neki od najpoznatijih slikara naive rođeni su na području Koprivničko-križevačke županije (Ivan Generalić, Franjo Mraz i mnogi drugi).

Gosti iz Koprivnice kod načelnika Jerkića

Idejni začetnik i organizator projekta „Pisanica od srca „ je Turistička zajednica Koprivničko – križevačke županije. Osnovna ideja je bila spojiti uskršnji običaj oslikavanja jaja i naivnu umjetnost u jedno.

Iako se ova jaja povezuju s Uskrsom, ona ujedno simboliziraju veselje, prijateljstvo i zajedništvo, te su na neki način sama za sebe skulptura neobičnog formata i oblika.

Tijekom prošle godina velike pisanice bile su izložene ne samo diljem Republike Hrvatske, već i u inozemstvu kraseći glavne trgove  Ferrare (Italija), Klagenfurta (Austrija), Budimpešte (Mađarska), Bilbaoa (Španjolska), i jedan od najvećih uspjeha bio je izložba velike Pisanice u New Yorku u Gina Gallery.

Jedna ovakva pisanica biti će izložena i u Međugorju

Načelnik Jerkić je goste upoznao sa turističkim potencijalima svoje općine kao i dosadašnjoj suradnji općine Čitluk i prijateljskog grada Križevaca.

Nakon sastanka u uredu općine Čitluk, načelnik je zajedno sa gostima posjetio Međugorje gdje su sa detaljima projekta upoznali župnika župe Međugorje fra Petra Vlašića.

Župnik župe Međugorje fra Petar Vlašić se zahvalio gostima što su baš Međugorje odabrali za lokaciju gdje će postaviti  Pisanicu.

Citluk.ba