Nastavljeni radovi na sanaciji desne obale rijeke Neretve kod naselja Dretelj

radovi, Neretva, dretelj

Naime, radovi su započeli u listopadu prošle godine, no po nalogu Federalnog vodoprivrednog inspektora isti su  obustavljeni u siječnju ove godine.

Nakon provedenog prekršajnog postupka Općinski sud u Čapljini riješio je da se obustavlja prekršajni postupak, tako da su radovi nastavljeni u ponedjeljak, 11. listopada.

Inače, glavni razlog za izgradnju obalutvrde je činjenica da je Neretva godinama odnosila na stotine i stotine metara obradivog zemljišta pa se korito Neretve počelo širiti prema samom naselju Dretelj. Samo u zadnjih sedam godina voda je odnijela više od stotinu metara obale Neretve tj. obradivog zemljišta a što je za ovdašnje poljoprivrednike ravno katastrofi.

Značajni radovi obavljeni su prošle jeseni, kada je izgrađena obaloutvrda u dužini od oko jednog kilometara, a neupitno je da bi radovi do sada bili završeni da postupak nije prekinut od strane Federalnog vodoprivrednog inspektora. Ovako se radovi nastavljaju u utrci sa nadolazećom zimom i Neretvom koja raste iz dana u dan, pa mještanima Dretelja ostaje samo nada da kišna razdoblja ne pospješe rast Neretve prije završetka radova i izgradnje obaloutvrde.

Inače, investitor projekta je ''Agencija za vodno područje Jadranskog mora'' iz Mostara, dok je izvođač radova ''Konstruktor - Neretva'' d.o.o Čapljina

Zdravko Jakiša | ČA::portal