OBAVIJEST VOZAČIMA Počinju radovi na autocesti u Hrvatskoj

autocesta a3
Wikimedia Commons

U utorak, 2. travnja započinje velika sanacija kolnika u smjeru Lipovca i zamjene odbojne ograde na oba kolnika na tri lokacije između dionica Nova Gradiška – Slavonski Brod zapad na autocesti A3, a zbog kompleksnosti radova iz HAC-a upozoravaju da će promet tim dionicama biti otežan.

Radovi na ovoj dionici odvijat će se u više faza, a prva faza će obuhvatiti tri dionice, u dužini 15 od ukupno 44 kilometara koliko se ukupno planira sanirati, stoji u ponedjeljak u priopćenju Hrvatskih autocesta (HAC), prenosi Hina.

S obzirom na to da se radi o radovima koji se izvode pod prometom nužno je uspostaviti i regulaciju prometa. Već je dio pripremnih radova izveden, kao što je proširenje službenih prolaza te ojačanja kolnika u smjeru Zagreba, a sve u cilju sigurnijeg vođenja ukupnog prometa tim kolnikom u vrijeme trajanja radova na kolniku u smjeru Lipovca.

Zatvorene preticajne trake

U utorak, prvi dan uspostave privremene regulacije, za promet će biti zatvorene preticajne trake u oba smjera, a promet će se voditi voznim trakama.

Sljedećih pet dana na kolniku u smjeru Zagreba postavljat će se betonska New Jersey ograda za razdvajanje smjerova kretanja vozila, a promet će se odvijati dvosmjerno kolnikom u smjeru Lipovca.

U ponedjeljak, 8. travnja, predviđeno je dvosmjerni promet preusmjeriti na kolnik u smjeru Zagreba, te nakon toga započinju radovi kompletne sanacije kolnika u smjeru Lipovca.

Na ovim dionicama projektom sanacije, a u cilju sprječavanja daljnjeg propadanja konstrukcije, bit će u cijelosti zamijenjena kolnička konstrukcija na voznoj, preticajnoj i zaustavnoj traci.

Iz HAC-a preporučuju koristiti alternativne pravce

U sklopu predmetnih radova zamijenit će se i postojeća dotrajala elastična odbojna ograda. Radovi na ovim dionicama odvijat će se sve dane u tjednu, uključujući i blagdane i praznike, za vrijeme dnevne vidljivosti. Uz povoljne vremenske uvjete, rok sanacije tih 15 kilometara je 60 dana.

Zbog kompleksnosti radova i gustoće prometa na tom dijelu autoceste A3 za vrijeme trajanja radova promet ovim dionicama bit će otežan. Svim korisnicima koji svakodnevno koriste ovu dionicu, iz HAC-a preporučuju koristiti alternativne pravce.

Vozače mole za oprez

S obzirom na duljinu privremenih regulacija prometa, mole vozače za dodatan oprez i poštivanje prometnih znakova. “Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na prometnom servisu HAK-a https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama ili našoj web stranici www.hac.hr”, navode u HAC-u.

U slučaju izvanrednih situacija u prometu, vozače će obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja pa ih pozivaju da uključe radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS).

Osim toga, vozačima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422.