GRANATIRANA BAZA NA GRANICI S POLJSKOM Prvi napad na šire područje Lavova od početka invazije

rat u ukrajini, invazija, Rusija, ukrajina
Aris Messinis/AFP

Na 18. dan ruske invazije na Ukrajinu snažne eksplozije zatresle su grad Lavov na krajnjem zapadu države. Prema informacijama BBC-jevog ukrajinskog servisa i novinske agencije Unian, nešto prije 6 sati po lokalnom vremenu čulo se nekoliko jakih detonacija koje su uslijedile nakon noći u kojoj su se oglasile sirene za zračnu uzbunu, javlja Jutarnji list.

Kako javlja kijevski Independent, na udaru ruskih projektila našla se jedna vojna baza u široj gradskoj okolici. Riječ je o centru za međunarodne mirotvorne snage i sigurnost u gradiću Javorivu koji se nalazi 50-ak km sjeverozapadno od Lavova, ali i tek 16 km od granice s Poljskom, objavile su regionalne vlasti Lavova navodeći da je navodno ispaljeno osam projektila.

"Možemo službeno potvrditi tu informaciju. Prema sadašnjim saznanjima ruske su snage lansirale osam projektila prema Međunarodnom centru za očivanje mira i sigurnosti udaljenom 50-ak kilometara od Lavova. Više ćemo informacija imati tijekom dana", rekao je za Jutarnji Andrya Moskalenko u telefonskom razgovoru.

Novinarima je zasad zabranjen odlazak prema lokaciji Međunarodnog centra, smještenog u gradu Javorivu, u lavovskoj regiji, do kojeg ima malo više od sat vremena vožnje automobilom, ali bi se pristup trebao omogućiti tijekom dana.

U nedjeljno jutro na udaru ruskih projektila našao se i grad Ivano-Frankivsk, koji se nalazi oko 114 km južno od Lavova, a gradonačelnik Ruslan Marcinkiv za BBC kaže da je ondje, prema prvim informacijama, gađana zračna luka.

"Prema prvim informacijama, jutrošnje eksplozije su bile dio napada na aerodrom", rekao je gradonačelnik pozivajući sve sugrađane koji žive u relativnoj blizini zračne luke da se sklone na sigurno.

"Podsjećam vas da je cilj neprijatelja posijati paniku i strah", poručio je sugrađanima.

Guardian javlja da je prema nepotvrđenim informacijama barem jedna od eksplozija bila rezultat djelovanja ukrajinske protuzračne obrane koja je navodno uspjela presresti i oboriti najmanje jedan projektil.

U vojnoj bazi u Javorivu, prema izjavi svjedoka za Guardian, ima ranjenih.

"Prozori su mi se tresli, cijela kuća je vibrirala. Bio je mrak, a onda su eksplozije osvijetlile nebo", rekao je Stepan Čuma (27), zaposlenik hitne službe koji je odmah angažiran na mjestu napada.

"Mnogo je ranjenih", dodao je.

Vojno učilište, najveće u zapadnom dijelu zemlje i tradicionalno mjesto zajedničkih vježbi s NATO-om, nalazi se manje od 25 km od poljske granice.

Eksplozije su se mogle čuti u Poljskoj, rekao je reporter agencije dpa iz Przemysla.

Napad u bazi u Javorivu je izveden na vojnu jedinicu u tom objektu, prenijela je novinska agencija Interfax Ukrajina Antona Mironoviča, glasnogovornik Akademije kopnenih snaga ukrajinskih oružanih snaga.

"Prema preliminarnim podacima nema mrtvih, ali se razjašnjavaju informacije o ozlijeđenima i ranjenima", dodao je Mironovič.