U dijelu BiH očekuje se poskupljenje goriva za pet pfeninga

U dijelu BiH očekuje se poskupljenje goriva za pet pfeninga
Ilustracija

Na crpkama u Republici Srpskoj u narednim danima očekuje se poskupljenje goriva za pet pfeninga po litru. Iako povećanje cijene ovog energneta nije preveliko, svaki pfening je značajan za potrošače, koji se svakodnevno suočavaju s poskupljenjem skoro svih proizvoda, pišu 'Nezavisne novine'.

Predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić, za 'Nezavisne novine' ističe da je u prethodnom razdoblju cijena goriva imala konstantan pad. "U narednom razdoblju nas očekuje trend rasta, u prosjeku tri do pet pfeninga za benzin i dizel", ističe Trišić.

Prema njegovim riječima, cijene se kreću u prosjeku BMB95 2,21-2,30 Kmpo litru i dizel ED5 2,-2,29 KM po litru, dok je cijena tečnog naftnog plina (TNG) i dalje 1,49-1,56 KM po litru, zavisno od regije i distributera.

Direktor 'Krajina petrola' Milovan Bajić, ističe za 'Nezavisne novine' da ulazne cijene goriva konstantno rastu, te da je teško bilo šta predvidjeti što se tiče cijena na njihovim crpkama. "Mi još nismo podizali cijene. Vidjet ćemo šta će se događati u narednom razdoblju na tržištu, ali ako se nastavi trend rasta morat ćemo ih korigirati", kazao je Bajić.

Da je izgubilo svaki smisao pričati o stalnom poskupljenju naftnih derivata, kaže i predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutarnji transport RS Nikola Grbić. "Imali smo mjesec dana mirovanja, a onda nas opet očekuju dodatni udari", ističe Grbić za 'Nezavisne novine' i dodaje da državi odgovara da je gorivo skuplje jer je veće ubiranje PDV-a, što donosi i veći proračun u državnim institucijama.

"Mi smo apelirali, tražili od nadležnih institucija da razgovoramo za dobrobit ove gospodarske grane, koja je jako bitna. Insistirali smo da se institucije RS, koje uzimaju 1,10 KM od jednog litra goriva, odreknu dijela ili akciza ili dodatnih nameta koje mi imamo, a na dobrobit prijevoznika", rekao je Grbić.

S bezinskih crpki u Srpskoj kažu da je već došlo do poskupljenja, ali da se još više cijene mogu očekivati i u narednim danima. "Cijena dizela u porastu je za pet pfeninga i sada iznosi 2,15 KM, dok je benzin u proteklim danima skuplji za šest-sedam pfeninga i košta 2,28 KM po litiru", kazali su s jedne benzinske crpke u Bijeljini.

I u Banja Luci je došlo do porasta cijena, pa tako radnici na crpkama ističu da su za pet pfeninga skuplji i dizel i benzin, te da su neke najave da će i u narednim danima doći do dodatnog skoka. "Dizel košta 2,41 KM, benzin 2,44, a plin 1,51", rekli su s jedne banjalučke crpke.

Da je svako poskupljenje goriva veliki udar na potrošače, rekla je za 'Nezavisne novine' izvršna direktorica Udruženja građana 'Oaza' Trebinje Nedeljka Neška Ilić. "Nije to samo što raste cijena goriva, koje je već preskupo, već i svi ostali proizvodi konstantno bilježe trend rasta", kazala je Ilić za 'Nezavisne novine'.