Turcima predstavljeni turistički i drugi potencijali južne Hercegovine

Košarac i Guven u Trebinju
MVTEO

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i direktor kompanije 'Doa Consulting' Mahmut Guven posjetili su Područnu gospodarsku komoru Trebinje, gdje su sa njenim rukovodstvom razgovarali o razvoju turizma i mogućnostima povezivanja hercegovačkih i turskih gospodarstvenika. 

Ministar Košarac informirao je predstavnike kompanije 'Doa Consulting' o turističkim potencijalima Trebinja i hercegovačke regije, te istaknuo da postoji prostor za unaprjeđenje ovog sektora. 

"Kada je u pitanju turizam, poseban fokus stavili smo na mogućnost povezivanja Trebinja i Hercegovine sa regijom Kapadokija, koja je zahvaljujući prepoznatljivim vožnjama balonima, među vodećim turističkim destinacijama u Turskoj. Naš cilj je da unaprijedimo postojeće i razvijamo nove turističke sadržaje na ovom prostoru, kako bismo doprinijeli ukupnoj turističkoj ponudi Trebinja na zadovoljstvo domaćih i stranih turista", istaknuo je ministar Košarac.

Košarac i Guven u Trebinju

Na sastanku je bilo riječi i o razvoju zdravstvenog turizam, s obzirom na povoljan geografski položaj Trebinja, infrastrukturu, broj sunčanih dana tijekom godine, te mediteransku klimu u ovoj regiji. 

Predstavnici kompanije 'Doa Consulting' izrazili su zainteresiranost za gospodarski potencijal u Trebinju, s naglaskom na investiranje u eksploataciju dekorativnog kamena i mramora.

Košarac i Guven su posjetili i Gradsku upravu Trebinja gdje je održan sastanak sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem i direktorom lokalnog Agrarnog fonda Veselinom Dutinom. 

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima unaprjeđenja gospodarskog ambijenta u Trebinju i hercegovačkoj regiji, povezivanju ovdašnjih i turskih gospodarstvenika, kao i investicijama u poljoprivredni, energetski i turistički sektor.  

Ministar Košarac istaknuo je da je Turska važan vanjskotrgovinski partner BiH, te naglasio da su dobri odnosi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i turskog predsjednika Recepa Tajjipa Erdogana dodatni motiv za nastavak i jačanje ukupne gospodarske suradnje. 

On je izrazio uvjerenje da će, na temelju konsultacija i dogovora Gradske uprave Trebinja i zainteresiranih investitora iz Turske, biti realizirani određeni projekti na obostranu korist.

Košarac i Guven u Trebinju

Sugovornici su ocijenili da će izgradnja zračne luke u Trebinju biti od velikog značaja za dalji razvoj turističkog sektora i povećanje broja turista. S tim uvezi, naglašeno je da će Gradska uprava, nakon završetka ovog projekta, ponuditi zainteresiranim stranim investitorima, uključujući i turske, mogućnost izgradnje hotelskih kapaciteta renomiranih brendova, kao i izgradnje shopping centra. 

S obzirom na povoljan geografski položaj Trebinja, broj sunčanih dana tijekom godine, te mediteransku klimu u ovoj regiji, razgovarano je o razvoju zdravstvenog turizma i uspostavljanju suradnje sa medicinskim stručnjacima iz Turske, ali i o donacijama medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Hercegovini. 

Na sastanku je ukazano na zainteresiranost turskih investitora za poljoprivredni sektor, posebno za plasteničku proizvodnju, pri čemu je konstatirano da je neophodno osigurati i prerađivačke kapacitete. Predstavnicima kompanije 'Doa Consulting' predstavljen je projekat 'Hercegovačka kuća', te prepoznatljivi hercegovački proizvodi, uključujući i vinsku ponudu ove regije, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.