SAFETY GATE Na vrhu popisa opasnih proizvoda našli se automobili i igračke

uvoz, automobili, dijelovi za automobile, potrošači, sigurnost, prodaja
Ilustracija

Europska komisija u utorak je objavila godišnje izvješće o EU-ovu sustavu Safety Gate za brzo obavješćivanje o opasnim neprehrambenim proizvodima. Izvješćem su obuhvaćena upozorenja prijavljena tijekom 2021. i mjere koje su nacionalna tijela poduzela u tom pogledu. 

U tom godišnjem izvješću, automobili su prvi put na vrhu popisa prijavljenih proizvoda, a nakon njih slijede igračke. Osim toga, u kontekstu pandemije bolesti covid-19 zaštitna oprema, kao što su maske za lice, i dalje čini znatan dio prijavljenih proizvoda.

S obzirom na preusmjeravanje potrošnje na platforme za internetsku prodaju, razvijeni su i novi instrumenti za bolju zaštitu potrošača koji kupuju na internetu i uklanjanje opasnih proizvoda s tržišta. U skladu s tim ciljevima Komisija pokreće i novi alat za internetski nadzor pod nazivom 'web crawler' koji će nacionalnim tijelima pomoći u otkrivanju nesigurnih proizvoda koji se nude na internetu, a navedeni su u sustavu Safety Gate.

Povjerenik za pravosuđe i zaštitu potrošača Didier Reynders izjavio je: "Sustav Safety Gate ponovno se pokazao ključnim alatom za zaštitu potrošača od opasnih proizvoda. Ponosan sam i na činjenicu da se sustav stalno nadograđuje i jača. Vrlo je važno da se sustav Safety Gate prilagodi novom potrošačkom okruženju. Na taj način možemo osigurati da sustav i nadalje bude učinkovit alat za jedinstveno tržište koji služi za zaštitu potrošača u svim okolnostima. Pridonio je i osiguravanju najviših standarda opreme koja se upotrebljava u borbi protiv pandemije".

Glavni zaključci izvješća

U 2021. tijela zemalja koje sudjeluju u mreži Safety Gate razmijenila su 2142 upozorenja putem sustava. Prvi je put najveći broj upozorenja prijavljen u kategoriji 'motorna vozila', nakon čega slijede 'igračke' i 'električni uređaji i oprema'. Kad je riječ o motornim vozilima, poduzete mjere uglavnom su se odnosile na opozive nakon otkrivanja tehničkih problema, dok su za igračke bile usmjerene na prisutnost opasnih kemikalija i gumbastih baterija. 

Nadalje, najčešći problemi prijavljeni za električne uređaje i opremu povezani su s izlaganjem dijelova pod naponom i pregrijavanjem. S nastavkom pandemije mjere nadzora uključivale su niz proizvoda povezanih s bolešću covid-19. Bilo je mnogo upozorenja povezanih sa zaštitnom opremom, a posebno sa zaštitnim maskama. 

Pet najčešće prijavljenih rizika bili su tjelesne ozljede, kemikalije, požar, gušenje i električni šokovi. U sustav Safety Gate poslano je ukupno 4965 obavijesti o daljnjim mjerama, što ukazuje na to da države članice pomno prate upozorenja i često poduzimaju dodatne mjere u svojim zemljama.

Izvješće pokazuje da se 2021. u 30 zemalja koje sudjeluju u mreži (EU27 te Island, Lihtenštajn i Norveška) povećalo korištenje sustava za brzo obavješćivanje, čime se potrošači štite od opasnih proizvoda.

Daljnji koraci

Komisija pokreće novi alat za internetski nadzor pod nazivom 'web crawler'. Tim će se alatom nacionalnim tijelima pomoći u otkrivanju opasnih proizvoda koji se nude na internetu, a prijavljeni su u sustavu Safety Gate. Alatom će se utvrditi i automatski popisati sve te ponude, što će tijelima kaznenog progona omogućiti da pronađu ponuditelja i nalože učinkovito povlačenje tih ponuda. Time će se pridonijeti usklađivanju postojećeg fragmentiranog pristupa i uklanjanju poteškoća povezanih s praćenjem internetske prodaje opasnih proizvoda.