STABILIZACIJA NA TRŽIŠTU Cijene nafte iznad razine od 86 dolara

Nafta bačve
Ilustracija

Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima iznad razine od 86 dolara, balansirajući između zabrinutosti za opskrbu zbog zaoštravanja rusko-ukrajinskog sukoba i naznaka slabije potražnje u SAD-u. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.04 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 81.35 dolara.

Ulagači su ovog tjedna pozorno pratiti ukrajinske napade na rusku energetsku infrastrukturu. Ukrajina bespilotnim letjelicama napada rafinerije u Rusiji i analitičari nagađaju da bi ruski proizvođači mogli smanjiti izvoz. SAD je navodno pozvao Kijev da prekine s napadima, upozoravajući vlasti da riskiraju odmazdu Rusa i rast cijena nafte.

Isporuke benzina pale ispod razine od devet milijuna barela

Danas je Rusija odgovorila napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, pogodivši najveću branu, što je izazvalo nestanak struje u nekoliko regija, priopćio je Kijev. Protuteža zabrinutosti za opskrbu iz Rusije bile su u petak naznake posustajanja potražnje u SAD-u.

Isporuke benzina pale su prvi puta u tri tjedna ispod razine od devet milijuna barela, signalizirajući moguće usporavanje potražnje za naftom.

OPEC: Barel košarice nafte članica pojeftinio 47 centi

Konzultantska kuća FGE ističe pak da optimizam ulijeva pad kopnenih zaliha sirove nafte i glavnih proizvoda u velikim naftnim središtima u svijetu u prvoj polovini ožujka za gotovo 12 milijuna barela, prema preliminarnim podacima, dvostruko veći od prosjeka u razdoblju od 2015. do 2019.

Cijene koči i jači američki dolar nakon sniženja kamatnih stopa u Švicarskoj. Budući da su cijene nafte izražene u dolarima, to slabi kupovnu moć kupaca s drugim valutama, a time i potražnju. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 47 centi, na 85.56 dolara.