POTRAŽNJA I DALJE VELIKA Od Bijeljine do Mostara razlike u cijeni stanova su ogromne

Stanovi Mostar
Hercegovina.info

Razlika u cijeni kvadrata stana u BiH ide čak i do 4.000 KM, te tako na pojedinim lokacijama u centru Sarajeva za kvadrat stana morate izdvojiti čak 6.000 KM, u Banja Luci skoro 5.000, dok u Zenici i Prijedoru kvadrat stana košta oko 2.000 KM.

Kako je za 'Nezavisne novine' rekao direktor Agencije 'Remax' iz Banja Luke Dragan Milanović, ne primijeti se pad potražnje, što je pokazatelj da uskoro neće doći do pada cijena.

"Cijene s jedne strane rastu zbog tržišnih elemenata, jer cijene rastu kada je potražnja velika, a drugi razlog je poskupljenje građevinskog materijala", rekao je Milanović, dodajući da ih svakih nekoliko dana investitori informiraju o poskupljenju građevinskog materijala.

Naveo je da cijene kvadrata stana u gradu na Vrbasu podno naselja Starčevica idu i do 3.400 KM po kvadratu, dok u centru kvadrat stana košta i do 4.600 KM.

"U Lazarevu, koje je ranije bilo povoljnije, sada cijene idu i do 2.800 u novogradnji", rekao je Milanović, dodajući da su cijene stanova u novogradnji uvijek generator kompletnog tržišta, zbog čega i vlasnici starih stanova dižu cijene.

"Teško je prognozirati šta će biti dalje. Moj utisak i procjena je da neće u skorijem roku doći do pada cijena, jer investitori prave kalkulaciju prema ulaznim parametrima koje sada imaju. Ako hipotetički dođe do smanjenja potražnje prvo ne bi došlo do pada cijena, već bi se promijenila dinamika prodaje", naveo je Milanović.

Cijene u centru Sarajeva variraju od 3.500 do čak 6.000 KM, koliko košta kvadrat ekskluzivnih stanova, kojih nema mnogo, navela je za 'Nezavisne novine' izvršna direktorica Agencije za nekretnine 'Rental.ba' Alma Abdagić.

"Cijene su prilično narasle upravo zbog toga što je potražnja velika. Potražnja je velika jer novac gubi na vrijednosti, a s druge strane nekretnine ipak u dugogodišnjem razdoblju ne gube na vrijednosti", navela je Abdagić, dodajući da su u Sarajevu neke lokacije više tražene, što im podiže cijenu, objavile su 'Nezavisne novine'.

"Kvadrat lijepog, renoviranog stana na Grbavici sada košta oko 3.000 KM, možda i više. U novogradnji su od 3.000 do 4.000 KM", kazala je Abdagić. Iz Agencije za nekretnine 'Agent Enex' Prijedor Dragan Gruban, naveo je da cijene kvadrata stana u novogradnji s uračunatim PDV-om idu od 2.000 do 2.250 KM

"Što se tiče stanova u staroj gradnji, i njihova cijena je porasla za oko 20 posto, te se za stan u staroj gradnji koji je renoviran mora izdvojiti 1.700 KM, a stanovi koji nisu renovirani i iziskuju velika ulaganja koštaju od 1.150 KM do 1.350 KM", kazao je Gruban za 'Nezavisne'. 

Vlasnica Agencije za nekretnine 'Đokić' iz Bijeljine Slavka Đokić, navela je da se u ovom gradu cijena stana u novogradnji kreće od 2.000 do 2.400 KM.

U Agenciji za nekretnine 'Kartel' u Mostaru su naveli da cijena kvadrata novog stana varira od 2.500 do 3.000 KM, dok cijena kvadrata starog stana u Zenici, prema riječima vlasnika Agencije za nekretnine 'Flash' Avde Stupara, varira između 1.500 i 2.000 KM, a novog stana oko 2.500 KM plus PDV.